dijous, 18 d’octubre de 2012

13ena. Sortida 25 d'octubre de 2012 : Verdú i Forès, Urgell i Conca de Barberà


Sortida amb mini bus d'Autocars Vendrell, des de  l'Estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès (Barri de la Girada) a les 8 del matí en direcció a Cervera on esmorzarem en ruta.

A les 10'00h. del matí arribarem a Verdú per visitar el Museu de Joguets i Autòmats. Un Museu amb 2.700 metres quadrats situat en un edifici espectacular i únic a Europa el qual ja ha rebut mes de 150.000 visites.

L'edifici es troba situat al número 23 de la Plaça Major de Verdú, el centre de la vida social del poble, i la casa pairal on s’ubica es coneix popularment amb el nom de Cal Jan. Des de l’octubre de 2010 el Museu compta amb un nou edifici contigu, ubicat a la cantonada entre el carrer d’Arquebisbe Terès i carrer Aurora, que acull nou serveis per als visitants.


Cal Jan va ser construït al segle XV, com la resta d’edificis del mateix carrer i ja aleshores era una casa important a Verdú. Les llindes dels balcons del primer pis són un exemple del 1600. De fet, a la façana hi ha una inscripció del 1695, que és quan es va reconstruir. Es va utilitzar com a habitatge fins a mitjan segle XX, i el 1999 es va decidir iniciar la construcció del Museu, que després de cinc anys d’obres va culminar amb la inauguració el 2004. 

El Museu de Joguets de Verdú ja exposa la pilota original signada per tots els jugadors del FC Barcelona de la final de la Copa d'Europa, disputada el maig de 2011, que l'equip català va guanyar a l'estadi de Wembley contra el Manchester United. També s'exposarà la pilota original de la final de la Copa del Món de Clubs disputada a Yokohama el desembre passat, amb victòria blaugrana contra el Santos.

Hi farem una visita guiada de una hora. Actualment a més, hi hà una exposició temporal de cartells del Barça-Madrid.


Desprès farem una visita guiada al poble de Verdú que durarà una hora aproximadament.

Verdu, es troba al sud-est de la comarca de l’Urgell; hi porta una carretera que arrenca de la comarcal 240 (Montblanc-Artesa de Segre) i arriba fins a Montornés. El poble és envoltat per una xarxa d’antics camins que comuniquen Verdú amb els pobles veïns. L’origen d’aquests camins ve de facilitar l’accés de persones, carruatges i bestiar a l’antiga Fira de Verdú. Les parets de marge que els delimiten servien per canalitzar el pas del bestiar; avui ordenen turonets i petits fondals on es conreen ametllers, oliveres, cereals i vinyes.


El Castell de Verdú és un dels edificis més emblemàtics de la vila i va ser al seu voltant on es van començar a aixecar els carrers i places que ara formen el poble de Verdú. L'any 1055 aquests territoris van ser conquerits per Ramon Berenguer I, i el 1072 van passar a la família d'Arnau Company. Durant dos-cents anys van estar en mans dels Arnau. Fins que l'any 1184 Berenguera de Cervera va concedir als habitants de Verdú el privilegi de construir el poble al voltant del castell, que fins llavors havia estat situat al voltant del riu Cercavins, afluent del riu Ondara.
La ceràmica negra de Verdú és una marca de qualitat artesana per la comarca de l’Urgell i per la plana de Lleida en general. Així les formes i el color ens porten a èpoques anteriors, almenys fins l’època medieval, quan l’aigua era un element que necessitava dels càntirs, cantiretes, per anar a la font a cercar aigua i sillons de síndria, de moda, del segle XVI... i d’altres per al parament de la taula. Això era especialment important abans de l’aparició de l’aigua corrent i de les neveres. A cada entrada de les cases de pagès hi havia un estri de ceràmica negra ple d’aigua fresca, on el caminant podia refrescar la gola després d’una jornada de treball al tros o de camí. 


Tot seguit ens dirigirem cap a Forès.

El municipi de Forès està situat a la part nord de la comarca de la Conca de Barberà. El poble està constituït per tres nuclis de població: el Nucli Antic, el del Pla de la Bassa i el de la Bassa de Roquefort. El nucli antic està situat al cim d'un turó, a l'extrem nord-est de la serra del Tallat, mentre que els altres dos, on s'hi van construir les cases més noves, es troben a la falda del turonet.


El poble és tan bonic que els veïns varen decidir que en totes les cases sols s'utilitzaria la pedra natural a les façanes. Això li dóna un aire harmònic i majestuós que ha fet decidir molta gent a fixar-hi la segona residència.

És principalment un poble d'estiueig i de segona residència. Les paraules que descriuen l'ambient que s'hi respira són serenor i grandesa. Els carrers transpiren història i pau. A les dovelles de les portes de moltes cases del nucli antic es poden llegir dates de construcció que mostren la seva antiguitat.
Cal destacar l'Esglèsia romànica de Sant Miquel, la qual visitarem desprès de dinar per gentilesa de l'Ajuntament de Forès.Tot seguit ens dirigirem cap a dinar al Restaurant "Lo Mirador de Forès" on la Núria i l'Alberto ens deleitaràn amb una cuina extraordinària. (Alguns ja la coneixeu). Abans però, podreu admirar la vista que ofereix el mirador espectacular de tota la Conca de Barberà.


Menú: 

Primer pica-pica
 • Truita d'albergínia
 • Pebrots del "piquillo" farcits d'espinaques i botifarra negre
 • "Cecina de León"
 • Amanida de temporada
Segons plats (caldrà escollir prèviament)
 • Peix (segons mercat)
 • Peus de poc estofats
 • Tupina (Botifarra i costella confitada)
 • Mandonguilles amb bolets
 • Conill al forn amb verdures de temporada
 • Canalons gratinats amb oli de trufa negre
Postres
 • Coca de pasta de full  plena de...
 • Vi de la casa i aigua
 • Cafès
Abans de marxar, tindrem alguna sorpresa i de retorn i depenent de l'hora, farem un petit tomb per la "Ruta del Císter".Per apuntar-vos ja sabeu els canals habituals: mail o facebook.

Ànims que ens ho passarem be i ens retrobarem desprès de les vacances d'estiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...