dilluns, 12 de novembre de 2012

14ena. Propera sortida: 22 de Novembre 2012, Vilanova i La Geltrú

MUSEU DEL MAR I FAR DE SANT CRISTÒFOL


Sortirem de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès a les 10:00h. amb mini-bus i en direcció a la comarca del Garraf, per iniciar la visita al Museu del Mar situat al Far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú a les 10:30h. 
Aquesta visita ens la farà el President del Museu, el senyor Josep Ayza Rosales, una persona encantadora que coneix a fons la vida marinera des dels 14 anys i que ha treballat i treballa amb passió, per recuperar i preservar tot allò que ens parla de la història del Barri de Mar de Vilanova.


Gaudirem del valuós patrimoni que està esperant ser conegut i reconegut, per tota aquella gent 
d’arreu que estima les coses del mar.

Aquest patrimoni ens parla de tradicions i costums, de la pesca, dels pescadors, del seu vocabulari, dels seus mots, dels seus oficis, de les seves feines, dels bots i de les barques... de
l’activitat de la gent de mar.

A més del que ens ofereix el Museu, gaudireu d’un entorn meravellós, el jardí amb els seus tamarius centenaris, el Far de Sant Cristòfol, el Molí de Mar, l’Ermita de Sant Cristòfol, la platja, i el mar, un fantàstic racó de la costa del Garraf.


El Museu del Mar va ser fundat fa més de 25 anys.

Un grup de persones de la platja de Vilanova i la Geltrú, es van reunir l’any 1978 amb la intenció de crear un Museu del Mar a la platja de Vilanova. L’any 1979 en una segona reunió, es va formar una primera comissió i el 1981 quedava constituïda l’ Associació Museu del Mar com a entitat legalitzada.

PASSEJADA PER LA RAMBLA DE VILANOVA


Al sortir del Museu del Mar passejarem per la Rambla Principal de Vilanova i La Geltrú, mentre ens dirigim cap el Restaurant Espai de la Carme, situat al Portal del Nin.

La Rambla Principal de Vilanova va ser urbanitzada al llarg de tot el segle XIX constituïnt l'eix del desenvolupament urbà de la vila fins enllaçar amb el Barri de Mar. Ha estat el principal àmbit de lleure dels vilanovins i és a la Rambla on es troben el teatre i el cinema i un munt de bars i cafeteries amb agradables terrasses sota els plataners. Constitueix un conjunt urbanístic de gran interès amb edificis molt notables a banda i banda, d'estils diversos: neoclàssic, eclèctic, modernista o noucentista.

EL PORTAL  DEL NIN


El conjunt del portal d'en Nin i del fragment de muralla formava part de l'antic recinte fortificat de Vilanova i La Geltrú. Les muralles tenien aproximadament un perímetre de 600 m. Aquest primitiu nucli de població constava de tres carrers paral·lels i un de perpendicular, i s'obria a l'exterior per quatre portals, el del Mar, el de Terra, el d'en Clarà i el d'en Negrell.

ESPAI DE LA CARME


Dinarem a un lloc entranyable. El Restaurant "Espai de la Carme" es troba situat a la que va ser seu del "Banc de Vilanova" els anys 1881-1924 i on encara es conserva la caixa forta que podrem visitar als soterranis del local. Un lloc agradable, una cuina exquisida on la Carme i l'Arnau ens faran sentir com a casa.

El menú serà el següent:

Primers a compartir cada 4 persones
Trinxat de la Cerdanya
Croquetes casolanes amb patates
Pa de coca amb escalivada i anxova
Farcellets de formatge de cabra sobre niu d’enciams

Segons

Canalons de l’àvia
Pebrots farcits de brandada de bacallà amb beixamel al graten
Daus de filet de porc amb salsa suau de mel i mostassa
"Callos" amb cigrons
Espagetis al pesto al toc de crema de formatges
Botifarra amb patates i allioli
Raviolones farcit de formatge i nous  amb crema de formatges amb saltat de xampinyons i porros
Galtes de porc estofades
Bacallà confitat amb crema pastanaga i patates
Risotto Espai fet dins la roda de Parmigiano Reggiano (1,00€ supl.)
Entramat de vedella amb ruca, parmesà i reducció de mòdena (2,5€supl.)
Rajada de Vilanova a l’all cremat (2,5 supl)

Les postres de la casa
Vi, aigua i copa de cava

MUSEU ROMÀNTIC CAN PAPIOL 


Desprès de dinar i tot passejant a un parell de carrers propers visitarem el Museu Romàntic Can Papiol.
El Museu Romàntic Can Papiol, situat al centre històric de Vilanova i la Geltrú, és una casa-museu que evoca la vida quotidiana d'una família benestant del segle XIX a través de l'ambient de les seves estances, decorades amb mobiliari i ornaments de l’època.

Fou la casa pairal dels Papiol, una de les famílies més influents i importants de la vila, oriünda de l’Arboç que es va instal•lar a Vilanova a mitjans del segle XVII. Comptaven amb un gran patrimoni que havien adquirit a través de la compra de béns i enllaços matrimonials.

Francesc de Papiol i Padró, advocat i terratinent, persona de gran cultura i erudició i diputat per Catalunya a les Corts de Cadis de 1812, la va fer construir a finals del segle XVIII (1790-1801) a sobre d’un antic hort familiar. En morir sense descendència, el patrimoni familiar passà a mans de la seva germana, casada amb Manuel Torrents, i d’aquesta manera la casa es convertí en propietat de la família Torrents.

La Diputació de Barcelona va adquirir l'immoble l’any 1959 i es va inaugurar com a museu el 1961. 

Desprès de la visita, el bús ens tornarà a recollir per portar-nos de nou a Vilafranca del Penedès.

Fins aquí aquesta sortida.
Us podeu apuntar per mail : elquartdijous@gmail.com 
o al facebook :  https://www.facebook.com/#!/elquart.dijous
Us enviarem per mail els preus i data tope per apuntar-te.

Caldrà triar el segon plat.
 
Ànims que ens ho passarem be a la comarca del Garraf !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...