dissabte, 26 de gener de 2013

16ena. Trobada: Sant Martí Sarroca 24 de gener de 2013Magnífica sortida la del mes de gener, amb la visita al Conjunt Monumental de Sant Martí Sarroca.

Aquest cop, vàrem ser 24 companys, amb tres noves incorporacions.

El grup hi érem persones de Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Rubí, l’Arboç, Moja, Vilobí, Santa Margarida i Els Monjos, Sant Martí Sarroca,  i Vilafranca del Penedès.

Desprès d’organitzar els cotxes, la sortida puntualment com de costum des de l’Estació d’autobusos de Vilafranca, amb les presses d’un guàrdia urbà.


A l’arribar al Turó de la Roca de Sant Martí Sarroca, ens esperaven altres companys que havien anat directament per la proximitat amb les seves localitats.

Ens vàrem saludar mentre esperàvem el nostre guía el Sr. Josep Forcada.


El dia es va iniciar fosc, fred i ventós, però finalment va sortir el sol i ens va animar per la resta de la jornada.

La visita es va iniciar per l’impressionant Castell de Sant Martí Sarroca d’estil romànic, gòtic, historicisme.El Castell de Sant Martí va ser construït el segle X per ordre de Galí de Santmartí i conjuntament amb l'Esglèsia de Santa Maria formen l'anomenat Conjunt Monumental La Roca.

Ambdós edificis estan catalogats com monument històric artístic d'interès nacional i formen part del Museu Municipal.


La visita la vàrem iniciar amb un audiovisual de 25’ de durada on s’explica tota la historia del Conjunt Monumental. Vàrem tenir la sorpresa de que un dels protagonistes del reportatge, era el nostre company i amic Ramon Saumell i Castells, a dalt del seu cavall i vestit de medieval, d’acord amb l’època que es representava.Tot seguit vàrem visitar els panells on s’explicava gràficament tot el que mes o menys havíem vist al reportatge. 


Des de l'any 1988 s'inclou una col·lecció d'eines del camp, fruit de donacions de famílies del poble, exposades a les antigues quadres del recinte.


Desprès vàrem visitar el Museu Municipal, amb unes peces excepcionals.

El Museu del castell acull actualment varies col·leccions arqueològiques i etnològiques. A les sales de la Cuina, hi destaca un monument funerari ibèric (segles III-II aC), conegut com a Venus del Penedès, un cap de dona de pedra (segle I aC), i unes làpides sepulcrals romanes. 

Cal mencionar una sopera morisca de ceràmica de Manises del segle XIV, decorada per fora i per dins, peça considerada única, que fou trobada durant la restauració de l'església feta el 1906. També es pot veure una taula anomenada El Cavaller Lleó, de tècnica de grisalla renaixentista.


El Museu Municipal exposa dos capitells del segle XIII, el braç superior d’una creu de terme del 1639 i un pelicà amb les seves cries (s. XVII-XVIII). Són peces que van pertànyer a l’església de Sant Martí Sarroca, però que van ser venudes a principis del segle XX durant la restauració que en va fer l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch per poder finançar aquestes obres. L’Ajuntament, interessat en promocionar econòmicament el municipi mitjançant el turisme i la recuperació del patrimoni, va localitzar les peces al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i en va demanar la seva cessió. Després de llargues negociacions, per fi aquestes peces han tornat a Sant Martí Sarroca. Ha calgut remodelar el Museu Municipal, donant-li un caire més modern i reforçant-ne la seva seguretat, seguint les indicacions del MNAC.

Nosaltres vàrem tenir el privilegi de ser els primers de poder visitar aquesta interessant exposició.


Moment de saber un tema interessant i es que els porrons tenen sexe. La Rosa Maria Salat ens ho assenyala….


La decadència del castell continuà fins a mitjan segle XX, quan una iniciativa popular va promoure la rehabilitació del conjunt. El 1963 Pepet Teixidor i Lluís Pujadó iniciaren la reconstrucció del castell sota la direcció del Servei de Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona. 


Es va enderrocat una part del Castell per recuperar una de les façanes. De l'estructura del castell s'ha reedificat la part formada per les estances nobles, que formen un pati interior amb forma trapezoïdal. A la planta baixa hi ha les Quadres, sala que manté l'estructura original del segle XI. Les antigues cuines del castell ocupen tres sales de la planta baixa. 


La sala gòtica evoca l'antic menjador, originàriament romànic. La sala de ponent del segle XII està restaurada amb estil renaixement i es on s’hi celebren convencions i actuacions musicals. A l'ala sud, de la primera planta antigament allotjava les habitacions o dormitoris i les finestres conserven seients festejadors. La planta baixa hi havia l'antic celler de vi, d'estil romànic.

La nau del migdia es del segle XVI,  com d’altres indrets del Castell i es va servir com espai d’actuacions artístiques.


Alguns companys, admirant el paisatge de Sant Martí Sarroca que és una població i un municipi de la comarca de l'Alt Penedès, situat a la vall del riu de Foix al nord-oest de la capital comarcal. Drena també el terme la riera de Pontons, que desguassa al Foix prop de Rovellats.

Limita amb els municipis de Pacs del Penedès, Santa Margarida i Els Monjos, Torrelles de Foix, Font-rubi, Vilolbí del Penedès, Castellví de la Marca i Montmell.


El municipi comprèn també els veïnats i caseries de la Rovira Roja, el Romaní, els Hostalets, la Serra de Baix, la Torre de Vernet, Rovellats, les Cantarelles, la Bleda, Brugueres i les Cantarelles.

El pla on avui hi ha el nucli urbà, en temps prehistòrics havia estat un gran llac, i el turó de La Roca estava unit a la muntanya fins que uns grans terratrèmols el van fer desprendre per obrir pas a la riera de Pontons i van fer extingir el llac.


El poble es va formar entorn al castell i l'església, és a dir, dalt del turó, i va continuar allí fins a finals del segle XIX. Per les restes que s'hi han trobat, se sap que en temps neolítics i ibèrics ja estava poblat. De l'època romana s'han descobert sepultures, molins i forns de ceràmica. També s'han trobat arcs i pedres del castell que pertanyen a l'època visigòtica. El municipi de Sant Martí es va fundar l'any 1385, però durant l'edat mitjana, al ser terra fronterera entre moros i cristians, hi havia poca població.

Així doncs, a finals del s. XIX, l'Ajuntament, les escoles, els jutjats, el cementiri, comerços i el cafè encara eren situats tots a dalt del turó i emmurallats. A la plana només hi havien masies aïllades, com ara Cal Possastre, que va ser una de les primeres a crear-se.L'Església de Santa Maria és una església romànica del segle XII i està catalogada com a monument històric artístic per la Generalitat de Catalunya des del 1931.

La primera església del castell dedicada a Santa Maria la va fer construir Arnau de Santmartí del llinatge Santmartí. El temple va ser ampliat a finals del segle XII, construït sobre l'edifici religiós anterior del segle X, i va ser consagrat el 1024. En aquella època el castell estava en mans de Ferrer de Santmartí.


El seu absis romànic es considera un dels millors de totes les terres catalanes en el seu estil.

A l'interior hi ha el retaule gòtic de l'Ascensió del Senyor, de 1421, del taller de Lluís Borrassà i atribuït a Jaume Cabrera. El campanar octogonal va ser afegit el segle XVI, construït damunt el cimbori. També s'hi afegí una capella barroca, una porta, a la façana oest, d'estil renaixentista i una capella neoclàssica edificada sobre el braç nord del creuer dels segles XVII i XVIII. Té altar i retaule barrocs de Ramon Moret.

L'arquitecte i polític Josep Puig i Cadafalch va dirigir el 1906 les obres de restauració de l'església i fou descoberta una notable imatge romànica, la Mare de Déu de Sarroca o del Castell, destruïda posteriorment al 1936. A principis del segle XXI es va netejar la part exterior de l'església.El diumenge 11 de novembre es va presentar públicament a Sant Martí Sarroca la predel·la original del retaule gòtic de l’església de Santa Maria.

El retaule, datat del 1415, va ser amagat durant la Guerra Civil lluny de Sant Martí i retornat després d’acabar-se la guerra. Però no va ser fins el desembre del 2003 quan es va descobrir que la predel·la del retaule era falsa. El senyal d’alarma el va donar el grup de Protecció de Patrimoni de la Policia Nacional, quan va tenir constància que la casa de subhastes Sotheby’s de Londres es disposava a treure al mercat la predel·la original. La policia es va posar en contacte amb l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca i es va descobrir que la predel•la estava duplicada i que la de l’església era falsa.


Es va iniciar una investigació. La subhasta estava promoguda pels hereus d’un propietari que havia viscut a Altafulla, col·leccionista d’art, i que va comprar-la sense saber que s’havia falsificat. Va ser el restaurador que va treballar en el retaule, després de la Guerra Civil, qui en va fer una còpia falsa i la va canviar, quedant-se l’original i comercialitzant-la.


El dinar es va portar a terme a la Masia Aran restaurant, el qual desenvolupa la seva activitat en un entorn privilegiat. Situada a la carretera de Vilafranca a Sant Martí Sarroca al cor de l'Alt Penedès es troba aquesta Masia del segle XVIII, les seves robustes parets plenes d'història fan de Masia Aran el lloc ideal per degustar la gastronomia de la zona. 


A punt de dinar amb una magnífica presidència de taula, amb la incorporació per primer cop al grup,  del company Lluís Izquierdo.


Vista general el menjador que teníem preparat.


Hi havia gana...al fons l'estelada que ja ens acompanya les darreres sortides.


El recentment estrenat avi, el Josep M. Monge, brindant amb el cava que ens va obsequiar. Moltes felicitats !!


Vàrem donar la benvinguda als tres nous companys. A la foto l’Isidre Forès de Rubí i el Josep Anton Raventós de Vilafranca.


El company Isidre Forès ens va fer una altre demostració del sexe dels porrons i porrones.


El Jaume Mata intentant quadrar la caixa del dia….


Els fumadors i d'altres a la sortida fent-la petar…


La gastronomia de la Masia Aran marida amb exquisits vins d'una zona amb gran arrelament a la producció vitivinícola, així com d'altres grans vins de la resta de l’estat i del mon, acuradament custodiats en un celler subterràni on degustar un vi es converteix en una experiència única.

Un punt de nostàlgia, un lloc especial, un celler subterràni on el vi cobra un protagonisme únic, on el temps s'atura per portar el paladar a un moment fantàstic.

Amb una temperatura i humitat idònia, aquest celler es el lloc ideal a la Masia per a la correcte conservació del vi.
Ens acomiadem tots fins el proper 28 de febrer, encara que algú ja volia tornar-hi la setmana vinent !!

Assistents:Fins aviat amics i gràcies per la vostre amistat !!

(Alguns textos de l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca, de Vikipèdia, Masia Aran)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...