divendres, 1 de març de 2013

16ena. Trobada 28 de febrer a Espiells i Sant Sadurní d’Anoia

L'esmorzar dels mes valents

Amb vent i pluja com de costum a les trobades de El Quart Dijous i amb una puntualitat suïssa,  a les 8’00 h. del matí, un grup de valents ja eren a la Cafeteria Rius de la Girada de Vilafranca del Penedès per esmorzar tal i com s’havia anunciat, per agafar forces per l’intens dia que ens esperava.


A les 8’30 sortíem amb el bus d’Autocars Vendrell, els 33 convocats a Vilafranca i a les 9’00h. en punt, arribàvem a Espiells, molt a prop de Sant Sadurní d’Anoia. Allà ens esperava el company Rafel Rosal, responsable de que vagi’m poder visitar les Caves Juvé Camps. També s’hi va afegir el company Josep M. López Muñoz. Ja érem 35 !!


Vàrem ser rebuts molt amablement pel Sr. Antoni Cantos i Llopart que seria un dels nostres guies durant tot el recorregut.

Tot seguit entrariem en les impressionants instal·lacions de Juvé Camps a Espiells. Tots ens vàrem sorprendre de veure unes Caves tant extraordinàries, amb una arquitectura sòbria i cuidada, elegant de línies i de dimensions increïbles.


UNA BREU HISTÒRIA

Les arrels familiars de Juvé Camps s’inicien el 1796 a través de Joan Juvé Mir, un viticultor molt emprenedor i de idees avançades al seu temps, va ser qui va posar la primera pedra als fonaments de la futura casa i que més endavant continuaria el seu fill Antoni Juvé i Escaiola, el qual li va tocar lluitar contra la fil·loxera.

A principis dels anys 40 els dos fills, Joan i Josep Juvé Camps s’incorporen a la direcció de la casa i inicien la construcció d’una nova bodega, la qual hem visitat avui al bell mig de Sant Sadurní d’Anoia, les quals anirien augmentant de tamany d’acord amb les necessitats de negoci i alhora incorporant avanços tecnològics importants que aconseguirien les condicions òptimes per obtenir uns caves d’altíssima qualitat i del prestigi que encara segueixen gaudint actualment.


A mitjans dels anys 50, la Família Juvé i Camps adquireix les vinyes il·lustres de la propietat d’Espiells que dona el nom a una petita capella preromànica del segle IX, a la qual s’incorporen les propietats de “Casa Vella” “Can Torres” “Can Font” i “Can Rius” i que formen el conjunt mes important de la Propietat, amb 184 hectàrees de vinyes totes elles al bell mig del Penedès. El clima mediterrani aporta unes temperatures suaus i poca pluja a l’estiu, juntament amb un sol calcari-argilós, configuren un cultiu de forma òptima, sobre tot de les varietats tradicionals com son el macabeu i el xarel·lo, juntament amb el Chardonnay i el Pinot Noire.


Als anys 80, els caves de la Família Juvé Camps segueixen guanyant prestigi i ja s’exporten a diferents països com Regne Unit, EUA, Alemanya, Japó, Suïssa, Veneçuela... etc.

Desprès del desenvolupament de tres generacions, la dècada del 2000, es va culminar amb la creació d’una magnífica bodega  d’el.laboració i criança de vins tranquils, en un extrem de la seva propietat a Espiells.


La nova bodega va ser construïda per Joan Juvé Raventós, arquitecte de la pròpia família i està considerada com una de les mes modernes del país. Amb aquesta bodega es culminava desprès de 200 anys, un gran projecte vitivinícola.


Tot el grup, ens vàrem desplaçar amb el bus cap a visitar les Caves més antigues de Juvé Camps, les quals es troben situades al centre de Sant Sadurní d’Anoia. Allà ens varen explicar la Verema i la recepció, la fermentació, el cupatge, el tiratge, el control de qualitat, la criança, el desgorjament, temperatures, etc.


A l’arribar, ens esperava el company Josep Maria Ferrer Hugué que vingué expressament de Bourg-Madame on viu, a passar el dia amb nosaltres. Poca estona desprès acabaria completant el grup el matrimoni Roca-Mallofré i a partir d’aquell moment el grup de 38 companys i companyes ja estaríem junts fins al final de la Trobada.


Vàrem realitzar una visita molt complerta que va despertar l’admiració de tots els assistents. Al finalitzar vàrem poder degustar l’extraordinari cava Milesime, per gentilesa de l’Empresa Juvé Camps, als qui agraïm la seva disposició.

Des d’aquestes ratlles també volem agrair molt sincerament, les gestions realitzades pel nostre company Rafel Rosal per fer possible la visita d’aquestes prestigioses caves.


Tot seguit mentre feiem un passeig pel nucli més antic de la Vila, vàrem passar pel davant de l'Esglèsia Parroquial de Sant Sadurní d'Anoia, del segle XII, d'estic gòtic-barroc i que està protegida com a "Be cultural d'interès local" i seguía plovent...


CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL CAVA – LA FASSINA

Vàrem arribar al Centre d’Interpretació del Cava-La Fassina, ubicat en una destil·leria d’esperit de vi construïda l’any 1814, l’actual Centre d’Interpretació del Cava ofereix 1.200 metres quadrats de recorregut pel món del cava, des dels orígens, la història, el procés d'elaboració, fins a la seva cultura, l'art de viure i l'esperit de celebració. 


Allà hi vàrem gaudir de projeccions de Sant Sadurní en 3D, vàrem conèixer el patrimoni arquitectònic de forma interactiva, vàrem viure la Festa de la fil·loxera en gran format, i com brotava un cep al davant dels nostres ulls... 


Una visita molt interessant que vàrem acabar amb una degustació de cava. 


A la sortida ens faríem una altre foto de grup.


Com que hi havia gana, tot fent un passeig pel carrer doctor Escayola i el carrer del Raval vàrem anar enfilant cap el carrer Josep Rovira, per arribar al Restaurant Cal Blay vinticinc on dinaríem, ja per segona vegada el nostre grup. Alguns companys varen passar per l’antiga  oficina 011 de la Caixa a saludar els ex-companys. Més tard, seria l’actual director l’Eugeni García qui vindria a saludar-los a l’hora de dinar.

Feiem molta patxoca tanta gent passejant plegats pel centre de Sant Sadurní !!


CAL BLAY

Després d’uns primers anys al restaurant de l’Ateneu de Sant Sadurní d’Anoia, Pere Carda i Maria Torner van fundar Cal Blay el 1982. Volien oferir una cuina honesta, de bases tradicionals, amb els millors ingredients, amb sabor i nivell. Una cuina que aconseguís la complicitat dels clients. Al cap del temps, la seva dedicació en cos i ànima va ser assumida per la segona generació, els germans Santi, Jordi i Anna Carda. Ells són els actuals responsables d’una empresa familiar que ha anat incorporant serveis en línia amb una clara vocació per la gastronomia i la qualitat i una passió per la bona cuina.


Actualment a més de Cal Blay Vinticinc, disposen de la Iogurteria Casa Danone a la Plaça Francesc Macià de Barcelona i Ona Imperial Tarraco a Tarragona a més de realitzar casaments amb els detalls més acurats, multitud de càterings, Enoturisme, Serveis col·lectius, Assessoraments i gastronomia sense personal. En definitiva un gran grup que sap estar a l’avantguarda de la gastronomia.


Sobre les 14’15 i amb una puntualitat excel·lent iniciàvem el dinar, d’acord amb els plats escollits prèviament.


Als postres, vàrem fer el sorteig de 6 ampolles de cava que varen tocar als companys:

Joan Ferré Olivella, Jordi Giné Piñol, Josep Vias, Josep M. Reverté, Pere Esteve Roca i Josep Anton Raventós. Enhorabona a tots ells !!


XOCOLATES SIMON-COLL

Sobre les 16’45 ens dirigiríem de nou cap al centre de la vila per anar a visitar un nou espai, en aquest cas el creat per Xocolates Simón-Coll, on experimentaríem sensacions inexplicables.


HISTÒRIA

L’any 1840 abans de l’aparició de la primera ampolla de cava a Sant Sadurní, a Casa Simón ja s’hi elaborava la xocolata de forma artesanal.

El pas de l’artesania a la mecanització arribaria juntament amb el canvi de segle apadrinada per Francesc Coll, la tercera generació al capdavant de l’empresa. El seu successor, Miquel Coll, amplià la comercialització a tot Catalunya cap a mitjans del 1950, i construí més endavant una nova fàbrica que encara segueix perfumant d’aroma de xocolata el centre de Sant Sadurní.A partir dels anys 70, l’activitat de les grans multinacionals i la falta de relleu generacional va fer desaparèixer un gran nombre de petits fabricants locals.

Afortunadament, aquest no va ser el cas de Simón Coll. Xavier Coll, fill de Miquel, havia decidit desenvolupar una gran gamma de productes de xocolata d’impuls i de temporada de Nadal i Pasqua, que va ajudar a consolidar parcialment la marca, tot convertint-la en proveïdor preferent de certes especialitats per a pastisseries i confiteries.

L’interès cada cop mes gran del consumidor per xocolates amb continguts superiors
de cacau va fer-se ressò també a Simón Coll, que també va començar a elaborar xocolates i torrons que incorporaven els excel·lents fruits secs del país.

Totes aquestes àrees d’especialització varen facilitar l’expansió de la marca per tota Espanya, i més endavant, l’exportació fins arribar a més de 20 països arreu del món.


El pas cap al s.XXI ha vingut marcat per la voluntat d’augmentar i millorar la capacitat de servei a través d’una segona fàbrica a Sant Sadurní, i d’un modern magatzem totalment robotitzat.

Una nova generació, la sisena, comença a traçar avui un futur d’innovació que , fidel als valors de la marca, es proposa continuar el llarg recorregut de Simón Coll dins el món de la xocolata.


ESPAI XOCOLATA SIMON COLL

A l’Espai Xocolata Simón Coll ens vàrem endinsar en l’apassionant món de la xocolata.
A través d’un impressionant muntatge audiovisual amb imatges espectaculars i innovadores vàrem fer un recorregut vivencial pels orígens, la cultura, la història i el procés d’elaboració de la xocolata Simón Coll. Les explicacions de la guia Núria Escala, ens van acabar de complementar la visita fent possible que poguéssim entrar en contacte més directe amb el món de la xocolata experimentant amb pinyes i faves de cacau, motllos per fer figuretes, etc…

També vàrem poder veure el funcionament de la planta pilot on s’estarà fabricant producte alhora que vàrem tastar la xocolata acabada de fer i la vàrem aprendre a degustar-la de manera òptima. 


Vàrem començar amb xocolata calenta, xocolata i cafè, Xocolata i marc de cava, xocolata de llet... totes aquestes mostres varen fer les delícies dels assistents que ho vàrem gaudir com a nens però sobre tot com una nova experiència multi-sensorial i innovadora de sensacions autèntiques.

Una experiència que la recomanem a tothom.


Al sortir teníem el bus a punt. Vàrem acompanyar a uns companys a l’estació del tren perquè poguessin marxar més aviat cap a casa, ja que eren de Cornellà.

Per acabar, podem dir que estem molt satisfets d’aquesta sortida, per molts motius, entre d’altres la disciplina del grup en la puntualitat i també de la col·laboració del Rafel Rosal i d’Autocars Vendrell que ens van posar moltes facilitats per fer-nos fàcil la sortida.

Volem agrair l’assistència de tots els companys i especialment, als 10 nous que varen assistir per primer vegada i que esperem que segueixi creixent,. També considerem que s’ha de destacar l’assistència expressament del company Josep M. Farrer Hugué per la majoria el “Farré de Vilanova” i que sempre que pot s’escapa des de Bourg-Madame on viu i en aquesta ocasió, va tornar a demostrar-nos que les distàncies no existeixen si un vol.


Així mateix cal agraïr la col.laboració de Vins de Catalunya per l’obsequi de les ampolles de vi que vàrem poder sortejar durant el dinar. http://www.vinsdecatalunya.cat/

Assistents:Aprofitem per comentar que la sortida del mes de març i degut a la Setmana Santa, la farem el dijous dia 21, tal i com ja vàrem comunicar als assistents. Al respecte d’aquesta Trobada, ja hi estem treballant i aviat us podrem comunicar la convocatòria.

Una abraçada a tothom !!

elquartdijous@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...