dimarts, 7 de maig de 2013

20ena. Trobada extraordinària al Bages pel dia 23 de maig


Company@s, aquesta sortida s’ha programat com a extraordinària donat que serà més lluny, molt àmplia, puja una mica més i marxarem de les habituals visites al Penedès, però us podem garantir que la recordareu amb molta estima perquè anirem a un lloc sensacional, on farem unes visites molt recomanades, desprès dinarem en una magnífica Masia del segle XV i finalment coneixerem una de les millors bodegues del Bages, on podrem degustar els seus vins.

Degut a la importància d’aquesta sortida, hem pogut lligar tres visites a Món Sant Benet  i aprofitar un desplaçament més complert i interessant.

Foto de MSB
Que es el Mont Sant Benet?

Món Sant Benet és un projecte cultural, turístic i de lleure d’una gran singularitat inaugurat el novembre de 2007. Un conjunt únic, on trobareu un monestir medieval a escassos metres d’un innovador centre internacional de recerca en cuina, tot en un entorn natural incomparable.

Món Sant Benet fusiona l’art medieval, la natura i la gastronomia per crear una proposta d’oci i cultura atractiva i pensada per a tots els públics.


Esmorzar

Si abans de sortir algú vol esmorzar o fer un café, el grup es localitzarà com de costum a la cafeteria de Cal Rius del Barri de la Girada de Vilafranca.


Sortida

9’00h. Sortida puntualment amb un dels autocars de la família Vendrell, des de l’Estació d’Autobusos de Vilafranca en direcció a Manresa i Sant Fruitós del Bages, on gaudirem d’un dels paisatges mes espectaculars de la comarca.

10’15h. Arribada a Món Sant Benet, el nostre destí, on disposarem d’una estona lliure per fer un café i passejar una estona pel magnífic entorn del Monestir.


Imagineu-vos un viatge en el temps…

Darrera dels murs de Món Sant Benet, s’amaguen més de mil anys de secrets oblidats, records i experiències que demanen sortir a la llum. En aquest indret, un viatger com nosaltres podrem endinsar-nos dins d’aquesta historia i viure-la de nou.

Foto de MSB

11’00h. Visita modernista (1er. grup si som mes de 25)

11’15h. Visita modernista (2on. grup si som mes de 25)

Un dia a la vida de Ramon Casas

Estiu de 1924. La família del pintor Ramon Casas arriba avui per passar l’estiu a Sant Benet, convertit en una fantàstica residència d’estiu remodelada amb el gust del Modernisme. Després de dues dècades d’obres, el Monestir és un indret suggestiu: han portat mobles d’arreu, han aplegat una col•lecció d’arts decoratives imponent, i han convertit el Monestir en un espai romàntic, amb jardins plens d’aromes.

Foto de MSB

Serem els visitants privilegiats d’aquest primer dia d’estiu, travessant les estances del sobreclaustre i passant per l’apartament de l’artista Ramon Casas. Música, llum, imatges... ens guiaran per salons i habitacions, per viure una experiència plena de suggestió i sensibilitat.

Foto de MSB

12’00h. Visita Medieval (2 grups si som mes de 25)

Mil anys de sensacions

A través d’un nou muntatge museogràfic ens convidaran a fer una immersió en la vida d’un monestir on les veus, els sorolls del dia a dia i les imatges del passat afloren entre les parets mil•lenàries del monestir convertint aquesta visita en una experiència singular.

Foto de MSB

Un recorregut pels espais més emblemàtics del monestir; l’església, el claustre, el celler i les cel•les de la galeria de Montserrat que ens permetrà posar-nos a la pell dels habitants del monestir.

Foto de la Fundació Alícia

13’30h. Visita a la Fundació Alícia

Alícia és una proposta de recerca científica i gastronòmica, liderada per Ferran Adrià, única en el món.

Podrem visitar aquest espai de recerca i experimentar amb les nostres percepcions en el taller-demostració “El sentit dels sentits”. Com funcionen els nostres sentits en el moment de menjar? Ens ajuden o ens enganyen? Per què mengem unes coses i no d’altres que també són comestibles? Tastarem, degustarem, en un joc que ens farà més conscients de nosaltres mateixos, i de la importància que té la cuina com a tret diferencial dels humans.

Foto de la Fundació Alícia

La Fundació Alícia, alimentació i ciència, és un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic, amb vocació social, i obert a tothom per promoure la bona alimentació.

És una fundació, creada per la Generalitat de Catalunya i CaixaManresa, que compta amb un consell assessor presidit pel xef Ferran Adrià i amb l’assessorament del cardiòleg Valentí Fuster.

Alícia és un referent en l’àmbit de la recerca aplicada a la gastronomia, un espai per crear consciència social sobre la importància de l’alimentació com a fet cultural i com a factor educatiu. Així doncs, es tracta d’un lloc on es generen idees sobre alimentació i cuina, una experiència sensorial i estimulant que combina tradició i innovació, i un projecte compromès amb el territori.


Els dos àmbits fonamentals sobre els quals Alícia estructura la seva activitat són:

· Salut i hàbits alimentaris, subratllant la missió social d’Alícia i la seva voluntat de ser un agent actiu en la millora de l’alimentació general de la nostra societat.

· Recerca gastronòmica i científica, amb el suport dels millors cuiners i l’objectiu de reforçar el nivell i la projecció de la nostra gastronomia.

Foto de l'Ajuntament d'Avinyó

14’45h. Sortirem en direcció a AVINYO per dinar.

Avinyó és un municipi situat al nord del Bages, a la vall de la Gavarresa, a prop ja de les terres del Lluçanès. El terme és gran i hi ha abundància d'alzinars i pinedes.

Els conreus són de secà, principalment cereals. En la ramaderia destaca el sector porcí. És notable la importància la vinya, anys enrere encara molt més estesa, però que s'ha anat transformant profundament amb la introducció de ceps de qualitat i mètodes de conreu avançats. La denominació d'origen Pla de Bages potenciarà encara més aquesta activitat.

Pel que fa a la indústria, important al municipi, sobresurt la tèxtil, malgrat les seves crisis. Actualment compta també amb indústries del moble i agroalimentàries.


15’00h. Dinar a la Masia Abadal, Avinyó

L’ABADAL és una masia del segle XVI – XVII reconeguda antigament per la seva gran extensió vitivinícola. Es pot visitar el celler on hi ha 9 tines, botes de roure del segle XIV i els seus cellers d’envelliment.

L’antic corral de la masia pairal s’ha restaurat i ara és “Masia Rural Independent” o/i també amb possibilitat de lloguer d’habitacions.


La Masia de Cal Abadal és una de les més antigues del terme, i de la casa va sorgir un conegut llinatge català: els Abadals, una branca dels quals es propietària del Mas Pradell d'Osona. En el Fogatge de l'any 1553 s'esmenta a "Jaume Abadall" com a batlle del terme d'Avinyó i també com a primer de la llista de focs.

Al segle XVIII la família Abadal féu una escampada de cabalers per moltes masies veïnes i concretament proporcionà un hereu a la Masia el Pradell de Gurb que inicià a Osona un prestigiós llinatge del qual n'és representant l'historiador Ramon d'Abadal i Vinyals.


Menú 
A triar tres plats i postres

Entrants

Amanida verda
Suc de préssec, pinya o tomàquet
Ous farcits de tonyina

Primers

Faves a la catalana
Paella
Pastís de peix

Segons

Galtes estofades
Vedella a la planxa
Salmó amb salsa de taronja a la mel

Postres

Pinya en almívar
Copa de mousse de xocolata, nata i crema
Mel i mató
Flam de cafè

Bodega

Vins blancs i rosats Artium d’Artes
Vi negre Soler Gibert d’Artés
Gasosa, aigua
Xupitos

Foto del Celler Abadal

17’00h. Sortirem en direcció cap a Santa Maria d’Horta d’Avinyó on visitarem el Celler Abadal.


Abadal va néixer amb el compromís d’expressar amb els seus vins la singularitat d’una terra. És l'aposta per un territori, com a camí de diferenciació i identitat. La fusió de coneixements clàssics amb l’obertura als conceptes procedents del nou món vinícola defineix l’estil Abadal.

Abadal fou fundada en el 1983 per Valentí Roqueta a Santa Maria d’Horta d’Avinyó, en terrenys pròxims a la casa de la família, la masia Roqueta, amb més de 9 segles d’història i amb llarga tradició en el cultiu de la vinya.

Les vinyes són el testimoni de la llarga passió familiar. Són molt poques les zones on conviuen vinya i bosc en el Bages, i en especial les seves vinyes, creixen en un terreny boscós i en un microclima de contrastos que aporta intensitat al raïm i qualitat als vins. Els ceps de la Finca, l’escassa pluja i la incorporació de les últimes tècniques a la viticultura i a l’elaboració són la base d’uns magnífics negres i uns blancs singulars de marcada identitat.


Foto del Celler Abadal
La visita

La durada aproximada de la visita guiada i de la degustació es de 90’ i també hi haurà la possibilitat de poder comprar els seus vins.

El recorregut de la visita es farà pels antics cellers soterranis del segle XII, Museu de la industria i dels transport, celler d’el.laboració, sala de barriques i acabarem amb una degustació dels seus vins.

20’00h. sobre aquesta hora serà l’arribada aproximada al punt d’origen a l’Estació d’Autobusos de Vilafranca.

Observacions:

  • ·    Sortida extraordinària
  •      Si fóssim menys de 20 persones apuntades, ens haurem de replantejar la sortida,              ja que el preu del bus s’apujaria excessivament.
  • ·    Agraïren que si voleu venir, ens ho digueu abans del dia 13, ja que aquesta data serà la que hem de satisfer el 25% de la paga i senyal del grup a Mont Sant Benet.
  • ·    Tot i aixó, les inscripcions les tancarem igualment el dia 20 de maig.
  • ·   A partir d’aquesta sortida, cobrarem l’import de les trobades en el moment de pujar al bus de sortida, ja que del contrari els organitzadors hauríem de satisfer els pagaments que ens sol.liciten en alguns casos per avançat, com en aquest cas.
  • ·    Veureu que hi ha diferents preus per trams d’assistència, motivat pel preu del bus.
Preus (Us els comuniquem privadament per mail o al facebook

Canals per apuntar-se:
Per finalitzar, dir-vos que hem dedicat molt de temps i il.lussió a organitzar aquesta sortida, la qual esperem que us agradi i que els que vingueu, us en quedi un bon record.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...