dissabte, 25 de gener de 2014

27ena. SORTIDA. DIA 27 DE FEBRER DE 2014 – MONTFERRI – POBLET – MASMOLETS (VALLS)

Forn de Cal Rius de La Girada

Aquesta vegada farem la sortida de febrer amb la col.laboració dels companys de Tarragona que ens han guiat pel dinar de la calçotada, que farem en un dels millors restaurants de la zona i que esperem que us agradi.

PROGRAMA
                                                 

De 8’00h. a 8’45 CONCENTRACIÓ per esmorzar - com sempre i de forma lliure - a CAL RIUS DE LA GIRADA DE VILAFRANCA.
  
Foto Josep M. Palau

8’45h. PRESENTACIÓ a l’Estació d’autobusos de Vilafranca.


9’00h. SORTIDA amb bus en dirección cap a l’ALT CAMP.

 El cel blau i el camp de cereals signifiquen el clima de l'Alt Camp. Foto Nansen


L'Alt Camp és una comarca de Catalunya a la província de Tarragona. Limita al nord amb la comarca de la Conca de Barberà, al nord-est amb l'Anoia, a l'est i sud-est amb l' Alt Penedès i el Baix Penedès, al sud amb el Tarragonès i a l'oest i sud-oest amb el Baix Camp. La seva capital és Valls que és al centre de la comarca. És una de les tres comarques en què va quedar dividit el Camp de Tarragona en la divisió comarcal de 1936 proposada per Pau Vila.
 
Foto Maria Rosa Ferré



10’00h. Arribada  MONTFERRI per visitar el SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT amb guía i amb una sorpresa.

L'ermita de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri és un monument protegit com a bé cultural d'interès local del municipi de Montferri (Alt Camp).

De propietat municipal, està adscrit a la parròquia de Sant Bartomeu de Montferri.
El santuari de Montserrat de Montferri va ser projectat i començat a construir entre els anys 1926-1928. El terreny havia estat cedit per la família Vives de Montferri, el membre de la qual D.M. Vives, jesuïta, havia estat el promotor de l'obra. El santuari no es va acabar per manca de recursos econòmics, tot i que els materials emprats eren senzills i la mà d'obra era bàsicament obtinguda pel sistema de prestació personal dels veïns del poble. L'any 1930 s'aturaren les obres i després, per causa de la guerra, ja no es van reprendre. 

A principis dels noranta del s. XX es feren obres de restauració i consolidació. S'iniciaren el 1987 sota la direcció de Joan Bassegoda i Nonell (arquitecte) i Josep Cendrós (constructor).

 Foto Maria Rosa Ferré

11’00h. Sortida en dirección cap a la CONCA DE BARBERÀ 


La Conca de Barberà, és una comarca de gran riquesa monumental i natural. El seu paisatge de vinya, blat i boscos compta amb unes rutes i serveis que faciliten l’estada al viatger: turisme actiu, senderisme, gastronomia, allotjaments, museus, cellers..., embolcallats per 22 municipis i el monestir cistercenc de Poblet.

Foto femturisme.cat

12’30h. Visita al REIAL MONESTIR DE SANTA MARIA DE POBLET amb guía.

Poblet és un monestir de monjos cistercencs que segueixen la Regla de sant Benet, des de la seva fundació, el 1150. Suprimit per les lleis de l'Estat espanyol l'any 1835, va ser refundat l'any 1940 per monjos del mateix Orde vinguts d'Itàlia. Pertany a la Congregació Cistercenca de la Corona d'Aragó, de la qual formen part també els monestirs femenins de Santa Maria de Vallbona i de Santa Maria de Valldonzella, i el monestir masculí de Santa Maria de Solius. Actualment la comunitat monàstica de Poblet consta de 31 monjos professos, 1 oblat regular i 1 donat.

 Foto José Luis Mieza

«Gairebé tots els monestirs que conec són blocs de construcció unificats. Poblet és lligat, però és molt variat. Hi han passat tots els estils arquitectònics que han travessat el país. ¿Volem un monestir més unificat que el bloc de l'Escorial? ¿És possible d'imaginar-se'n un de més variat que Poblet?

Poblet tendeix a subratllar les qualitats . Tot és net, polit i té una naturalitat elegant. No hi ha res vulgar, ni adotzenat, ni estrany. Tot és ordre i pau. Des d'un punt de vista exterior, el monestir sempre sembla igual.»
(Josep Pla, Guia fonamentada i popular del Monestir de Poblet, 1980)

 Foto femturisme.cat

«Situada a Catalunya, aquesta abadia cistercenca, una de les més grans i més completes del món, envolta la seva església, construïda al segle XII. Unida a una residència reial fortificada, guardiana del panteó dels reis de Catalunya i Aragó, impressiona per la seva majestuosa severitat.» 

L’any 1991 l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va declarar Poblet Patrimoni de la Humanitat.

Foto Wikipèdia

14’00h. Sortida en direcció un altre cop cap a l’ALT CAMP.

14’45h. Arribada a MASMOLETS per dinar al Restaurant més famós per les seves calçotades: CAL GANXO.

                                                                       Foto Cal Ganxo

Cal Ganxo és la porta d’entrada a Masmolets, un petit poble envoltat de camps, vinyes, camins i muntanyes..

 Foto Cal Ganxo
Cal Ganxo, es un establiment artesanal i único on assaborir amb els cinc sentits l’autèntica calçotada tradicional. 

 Foto Cal Ganxo


Cal Ganxo, En una antiga casa pairal del S.XVIII d’estil mediterrani convertida en restaurant, on s’hi conserva a cada racó, els detalls, la personalitat i la història d’aquella època que el fan tan especial.

 Foto Cal Ganxo

Al voltant dels anys 70, els cosins Pep Plana i Lluís Figuerola es dedicaven a la compra-venda i restauració de finques rústiques a la comarca de l’Alt Camp, quan van descobrir la casa pairal de Masmolets. Una finca mig derruïda, però amb un encant especial que la feia diferent a totes les altres. La família va posar molta il·lusió en la restauració de la casa, i veient el potencial que presentava, va decidir convertir-la en restaurant, conservant-ne els espais i estances originals. 

  Foto Cal Ganxo

I així va ser com al novembre de 1980, en Pep i en Lluís van inaugurar Cal Ganxo, el restaurant amb el renom de casa de la família. L’èxit que ha tingut el restaurant, es deu a l’aposta per la cuina de la calçotada i a la supervisió constant en els inicis de la iaia Cisqueta de Cal Ganxo, la qual va transmetre de generació en generació els coneixements que fan de Cal Ganxo un restaurant amb gran tradició i referent en la cultura de la calçotada.
 
Segons diu la tradició ancestral, una bona calçotada, una “calçotada amb àngel”, ha de tenir com a teló de fons, la serralada de Miramar; com a escenari, una masia vallenca, i, com a platea, la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós.


Fotos Cal Ganxo


15’00h. DINAR


MENU:

CALÇOTS AMB SALSA

ANYELL,  LLONGANISSA  I  BOTIFARRA  NEGRA



ACOMPANYAT AMB

FESOLS DEL “GANXET” I CARXOFA


     
CREMA CATALANA I TARONJA


 
PA, VI, CAVA “BRUT NATURE”CAFÈ i GOTES.

En acabar aquest fantàstic dia i dinar, retornarem cap a Vilafranca per tal de que cadascú pugui fer el seu retorn a casa.

Com podreu veure, es una magnífica sortida cultural - gastronòmica i des d'aquestes ratlles volem agraïr la col.laboració dels companys de  Tarragona pels seus consells i gestions per tal de que poguem gaudir d'un lloc fantàstic com es el restaurant on farem la tradicional calçotada, sens dubte el millor i més tradicional de la zona.

Per apuntar-vos heu de fer-ho pels canals habituals, via facebook o per correu a elquartdijous@gmail.com

El preu d'aquesta complerta sortida el tindreu per mail.

Foto de la capçal.lera cedida per Angelina Llop


US ESPEREM





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...