dimarts, 14 d’octubre de 2014

DIA 23 D'OCTUBRE 2014: 33ena. SORTIDA AL PRIORAT


Hola a tot@s. 

Tal i com ja us vàrem avançar a tothom qui va venir a la darrera sortida, aquest mes d'octubre farem una escapada al Priorat, un lloc molt interessant que sempre es un plaer conèixer o tornar-hi.

Aquest cop hem tardat una mica a comunicar-ho perquè també hem tancat ja la sortida de Novembre i desembre que ja us anunciarem molt aviat.


PRIORAT
La comarca del Priorat es troba al sud de Catalunya, al cor de les terres tarragonines.
El Priorat és un territori privilegiat per la bellesa i singularitat del seu paisatge que, al costat de la seva ubicació geogràfica, li atorguen un enorme potencial enològic per a l'elaboració de grans vins, així com per a l'obtenció de bons olis.

Es tracta d'una petita comarca, situada al centre de la província de Tarragona i protegida per la barrera natural del Montsant, on conviuen dues DO vinícoles, la DOQ PRIORAT i la DO MONTSANT. Actualment està considerada la comarca vinícola espanyola que més ha sabut encaminar els seus vins a la recerca de la qualitat.


L'altre producte emblemàtic de la comarca és l'oli, emparat dintre de la DO SIURANA, que té unes propietats organolèptiques que el fan diferent dels olis de la mateixa DO.

La vinya ha tingut tanta importància en la comarca que la paraula Priorat s'associa forçosament amb el vi. Ceps com la garnatxa o la carinyena ens donen negres de molt color, contundents, de gran concentració d'aromes i sabors i alta graduació; en la DOQ PRIORAT els trobem plantats en vessants amb sòls de pissarra, en un paisatge comparable a la pedregosa Ribera del Douro portuguès o a la mateixa Mosela alemanya.El PROGRAMA serà el següent: 

7'45-8'00h. Esmorzar al forn-cafeteria de Cal Rius de La Girada, de forma lliure per qui vulgui.

8'30 h. Sortida de l'Estació d'Autobusos en direcció de Siurana.

10'00h. Arribada a Siurana on hi farem una visita lliure durant una hora.SIURANA


Encinglada en un lloc inexpugnable sobre el riu van caldre els cavaller de quatre comtes per sotmetre-la. El seu castell defensava una frontera infranquejable que s’estenia del coll de Balaguer a Tamarit de Gaià. Conquerida el 1153, després de caure Lleida i Tortosa, va ser l’últim reducte de la reconquesta a Catalunya. Si guaiteu el precipici que l’envolta, endevinareu per què no va ser conquerida durant tres segles i per què el final va ser tan tràgic.

Abdelazia, la reina mora, abans de veure’s sotmesa als cristians, va preferir estimbar-se d’un cingle amb el seu cavall. I l’animal en la seva inútil resistència, va deixar sobre la roca, marcada per sempre més, la petja de la seva ferradura. I amb ella desaparegué el darrer baluard sarraí de Catalunya.


Avui dia, podem contemplar un poblet encantador de cases i carrers empedrats i les restes de la fortalesa sarraïna, situades a l’entrada del poble. Als seus peus un pantà d’aigües netes i tranquil•les ofereix la possibilitat de practicar tot tipus d’esports aquàtics.
L’edifici més rellevant de Siurana és l’església, d’estil romànic, amb una portalada, amb timpà figurat, emmarcat per tres arquivoltes de mig punt que reposen sobre columnes amb capitells decorats amb motius diversos.

El poble està envoltat de llocs interessants i és un punt des d’on es pot gaudir d’unes vistes magnifiques de la Serra de Montsant, la Gritella i les Muntanyes de Prades.
Cal destacar Siurana com a referència i destí per a escaladors i excursionistes. Els seus llegendaris penya-segats són coneguts a arreu del món per a la realització d’aquestes pràctiques. 

11'00h. Sortida de Siurana en direcció a la Cartoixa d'Escaladei

12'00h. Arribada a Escaladei.


Visitarem de forma guiada la Cartoixa la qual es troba situada al nord-est de la comarca, sota el cingle de la Serra Major de Montsant, dins el terme municipal de la Morera de Montsant. És un nucli agregat a aquesta vila.


Originàriament fou la conreria del monestir cartoixà que s’establí prop d’allí. Va ser la seu dels negocis de la casa, des d’on el germà conreador dirigia els treballadors, monjos o no, que tenien cura dels cellers, ramats i camps diversos.


Cal destacar la Cartoixa de Santa Maria d’Escala Dei, el monument principal de la comarca, pertanyent al Museu d'Història de Catalunya. La Cartoixa va ser fundada al s.XII per Alfons el Cast, i va ser la primera de la Península Ibèrica. El prior i els seus dominis van ser els que van donar nom al que s’anomena Priorat històric i posteriorment a tota la comarca. Amb successives ampliacions des de la seva fundació, finalment va ser abandonada el 1835 amb motiu de l’exclaustració i la desamortització de Mendizábal. És molt recomanable la visita d'una cel·la reconstruïda, la qual permet veure amb claredat la forma de vida d’aquesta comunitat. Durant la visita també es pot veure un audiovisual sobre la història del lloc i unes maquetes que reprodueixen fidelment com era abans i com és ara aquest recinte religiós. 

13'15 Sortida d'Escala Dei en direcció Gratallops per dinar.


El terme municipal de Gratallops té una extensió de 13'34 Km2. Diversos barrancs, com el de la Vall de l'Obaga, de la Vall de la Font Nova o el de la Vall dels Socarrats drenen el territori, molt irregular, trencat per un seguit de tossals de llicorella.
La vila de Gratallops, a 321 metres d'altitud, és l'únic nucli de població del municipi.

Gairebé la meitat de la superfície roman improductiva amb pasturatges, bosc i garriga. El regadiu no arriba al 2% de les terres conreades. La vinya, malgrat el retrocés dels darrers anys, és manté com a conreu hegemònic, seguida de l'ametller i l'olivera. Els cereals i els avellaners gairebé han desaparegut.
La Cooperativa Agrícola va ser fundada l'any 1917 amb el nom de Sindicat Agrícola Priorat d'Escaladei. Actualment embotella els vins de l'Agrupació de Cooperatives de la denominació d'Origen Priorat, sota la direcció tècnica i comercial d'Unió Agrària Cooperativa, en els seus diferents tipus de negre, rosat, ranci i dolç, d'unes qualitats immillorables.


També hi ha algun celler particular que es dedica a la comercialització del vi.

Hi resta un tradicional taller de boter i un de ceràmica.

Com a complement de les economies familiars hi ha cria de bestiar, sobretot porcs i aviram.

Durant el segle XIX, abans del flagell de la fil.loxera, Gratallops havia estat un dels pobles més rics de la comarca. Actualment, malgrat la forta emigració i la crisi agrícola, els homes i les dones de Gratallops mantenen amb esforç i voluntat una vitalitat esperançadora.14'00h. Dinar al  Restaurant Cellers de GratallopsMENU

Snacks
----
Coca de botifarra,xipirons i melmelada de tomaquet
----
Melos de porc amb poma i verduretes
----
Coc d'ametlles amb gelat de vainilla i xocolata calenta
----
Aigua, pa, vi D.O.Q Priorat cafè i pa i gotes


VISITA AL CELLER "MAS MARTINET" DE FALSET

Company@s, per deferència del company Rafel Rosal Isart i un cop acaben de dinar, podrem visitar el Celler Mas Martinet de Falset, un celler referent a la zona que el.laboren un vi de cada vinya, recuperen varietats tradicionals i treballen una agricultura biològica.


Falset és una vila i municipi, capital de la comarca del Priorat. Està situat cap al centre de la meitat meridional de la comarca, i els seus límits el formen al nord el terme de Porrera; a llevant, el de Pradell de la Teixeta; al sud, el de Marcà; al sud-oest, el del Masroig, a ponent, el de Bellmunt del Priorat i al nord-oest amb el de Gratallops.


El nucli antic, creat entre l'església i el castell, i conegut com a Malanyet, va créixer amb una sèrie de carrers paral·lels, que uneixen el carrer de Dalt i el carrer de Baix (entre aquests carrers paral·lels cal comptar-hi la plaça de la Quartera). Es conserven fragments de les muralles medievals (Portal del Bou -únic que queda dels cinc que hi hagué-, Carrer del Vall de les Moreres i adjacents), així com la fortificació d'època moderna que va engrandir la fortificació medieval, de la qual pràcticament només es conservaven les dues torres que caracteritzen el Castell de Falset.


Tot seguit agafarem el bus per tornar cap a Vilafranca on finalitzarem la sortida.

Com de costum, els preus us els enviem per mail.

La forma d'apuntar-vos ja la sabeu, o pel facebook o al mail de elquartdijous@gmail.com 

La data tope per fer-ho serà el dimarts dia 21 d'octubre

Us esperem perquè segur que gaudirem d'aquests magnífics indrets on les fulles dels ceps ja comencen a ser del color daurat i creen un paisatge magnífic. 

Aquesta serà la nostra ruta:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...