dijous, 5 de maig de 2016

47ena. SORTIDA: 26 DE MAIG A PINELL DE BRAI I HORTA DE SANT JOAN


Hola campany@s,


Ja tenim aquí la 47ena. Sortida, la qual tal i com ja sabeu els que vàreu venir a Banyoles , Besalú i Olot, aquest cop anirem cap a la Terra Alta. Visitarem Pinell de Brai i Horta de Sant Joan.


El programa serà el següent:


Hora      Localitat               Activitat

-----       -------------          -------------------------------------------------------------------

7:30       Vilafranca           Esmorzar a Cal Rius de la Girada – Pels que ho vulguin

8:30       Vilafranca           Sortida de Estació Autobusos, direcció Pinell de Brai

9’10       Tarragona           Recollida companys al Polígon de “Les Gavarres”

10:45     Pinell de Brai      Arribada

11:00     Pinell de Brai      Visita del Celler cooperatiu  (1 ½ h) + degustació d’oli i de dos vins

12:30     Pinell de Brai      Sortida cap a Horta de Sant Joan

13:15     Horta S. Joan     Arribada

13:30     Horta S. Joan     Visita exterior del Convent de Sant Salvador

14:00     Horta S.Joan      Dinar al restaurant  de l’Hotel Miralles

16:00     Horta S.Joan      Visita guiada Centre Históric + Centre Picasso

18:00     Horta S.Joan      Sortida en direcció Vilafranca

19’30     Cambrils             Parada tècnica a l’Àrea de la Cooperativa Agrícola

19’45     Tarragona           Parada a Les Gavarres pels companys de Tarragona

20:20     Vilafranca           Arribada RESTAURANT FONDA MIRALLES, HORTA DE SANT JOAN


MENÚ DINAR

- Amanida catalana,
- Olla barrejada,
- Carn de xai a la brasa amb guarnició,
- Postres Crema catalana
- Vins negres de Bodega Salvador de Lledó – Comarca del Matarranya
- Vins blancs de la Bodega Crial de Lledó –Comarca de Matarranya
- Pa,  aigua,
- Cava
- Cafè i gotes.PINELL DE BRAI


El Pinell de Brai és una vila i municipi de la comarca de la Terra Alta.

El terme municipal té una forma rectangular amb base paral·lela a la direcció del riu Ebre. Forma una submeseta prèvia a la resta de la comarca de la Terra Alta. El costat sud-est el tanquen les serres de Vallplana i la Talaia; aquestes serres drenen directament a l'Ebre. El costat nord-oest està conformat per les serres de Pàndols i Cavalls. Aquestes dues serres separen el terme de la resta de la comarca. Paral·lel al costat sud-oest flueix el riu Canaletes creuant la serra de Pàndols, la vall dels Prats i la serra de Vallplana. El costat nord-est queda obert i limita amb el terme municipal de Miravet (comarca de la Ribera d'Ebre).CELLER COOPERATIU MODERNISTA DE PINELL DE BRAI O CATEDRAL DEL VI


El Celler Cooperatiu de Pinell de Brai és un edifici modernista situat al municipi del Pinell (Terra Alta) que fou encarregat a Cèsar Martinell i Brunet. Per la resolució d'alguns elements constructius ha afavorit que al celler se'l conegui amb el nom de Catedral del Vi. És una obra declarada bé cultural d’interès nacional.

El celler i molí d'oli de Pinell de Brai, d'estètica modernista, tot i que és fet en un moment en què aquest estil havia deixat pas al noucentisme, és format per tres naus, la central de doble amplada. Aquesta i la lateral de llevant es destinen a l’emmagatzematge de vi; la nau lateral de ponen es destina a l'elaboració i l'emmagatzematge d'oli. A la part posterior de la nau central hi ha una quarta nau amb la sala de màquines coberta amb encavallades de fusta, i al darrere, a nivell més elevat, les tremuges, el moll de recepció del raïm i el dipòsit de l'aigua. 


Les naus principals són cobertes amb arcs equilibrats parabòlics d'obra de maó aplantillat per a suport de la coberta. Les cobertes són a dues aigües amb teula de diferent tipus, segons la nau. 


La façana, monumental per la composició i els elements arquitectònics que la formen, està estructurada en tres cossos, i ordenada en tres nivells: la part baixa és formada per un basament alt de pedra que inclou les portes i les finestres baixes de ventilació,emmarcades en pedra; el segon nivell és de maçoneria arrebossada amb les obertures emmarcades amb maó vist; aquests dos nivells queden separats pel fris de ceràmica vidrada obra de Nogués, amb al·legories relatives a la vinya i l'olivera i la seva transformació. El tercer nivell de coronament és la potent cornisa de la teulada amb una mena de pinacles de maó, que coronen diversos punts de la teulada. 
HORTA DE SANT JOAN


Horta de Sant Joan, alguna vegada anomenada Orta contra el criteri etimològic àmpliament admès, és una vila i municipi de la comarca de la Terra Alta. 


Poble nadiu del pintor Manuel Pallarés, amic i company de Pablo Picasso, que hi passà una llarga temporada en la seva joventut (1897-98), de la que ell mateix deia que en aquell poble havia après tot el que sabia. Picasso després hi tornà en època cubista (1909). En ambdues ocasions va produir-hi moltes pintures i dibuixos.


CONVENT DE SANT SALVADOR

El Convent de Sant Salvador d’Horta és un convent franciscà també conegut com a Santa Maria dels Àngels, construït al peu del Puig de Sant Salvador, que s'aixeca a l'est d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta.  Fou fundat el 1543 i transformat en casa de recol·lectes el 1576. L'església es conserva sencera i amb culte, però el convent és en ruïnes. El 1985 el conjunt de muntanya i Convent van ser declarats bé cultural d’interès nacional.

Arquitectònicament, es tracta d'una sèrie d'edificis de diverses èpoques, entre els segles XII i XVII, disposats al voltant d'un claustre renaixentista. L’esglèsia és un edifici del gòtic aixecat durant el domini templer de la zona i és precedit d'un atri i ampliat amb capelles laterals al segle XVII. Té una sola nau coberta d'una armadura de cabirons i teula que descansa sobre arcs de diafragma i la capçalera forma un absis semicircular cobert de volta nervada tardoromànica. És el millor exemple d'arquitectura religiosa templera a Catalunya.EL CENTRE PICASSO


El Centre Picasso d’Horta vol ser un homenatge permanent a Picasso i aplega la reproducció, el més fidel possible de totes les obres que l’artista va crear a Horta i amb les quals va immortalitzar aquest poble.


El visitant i l’estudiós trobarà al seu interior, una mostra fefaent dels lligams profunds que uneixen aquesta terra amb el gran artista, lligams que ell mateix va sintetitzar en la cèlebre frase:Cada planta de l’edifici conté diferents parts de la vida de Picasso.

A la planta baixa, s’explica mitjançant objectes, fotografies i paraules del propi Picasso, els forts lligams afectius que s’establiren entre Horta i el pintor.

A la primera planta s’exposen les reproduccions facsímils de les obres realitzades en la primera estada (1898-1899) i les evocacions del 1903.

A la segona planta l’obra cubista realitzada a Horta l’estiu de 1909 i les evocacions del mateix any fetes a Barcelona i París la primavera del mateix any, abans de retornar a Horta.
HOTEL RESTAURANT MIRALLES

La Família Miralles ens donaran la benvinguda i gaudirem de la seva cuidada i tradicional gastronomia.

A Can Miralles estan orgullosos de la seva terra i per aquesta raó volen ser ambaixadors de la mateixa amb un tracte familiar i proper als seus clients.


Quan es parla d’Horta de Sant Joan, sempre es parla de l’Hotel Restaurant Miralles.


Aquí tot aquest complert programa.

CONSIDERACIONS

- Si no som 20, no farem la sortida.
- La data màxima per apuntar-se serà el diumenge 22 de maig
- Preus al mail
- Per apuntar-se o al facebook o al mail elquartdijous@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...