dilluns, 16 d’octubre de 2017

60ena. SORTIDA -VISITA A LA CONCA DE BARBERÀ I L'ALT CAMP Dijous 26-10-17Aquest mes el volem dedicar bàsicament als companys de la zona de Tarragona, fidels a cadascuna de les nostres sortides.

Visitarem Montblanc, una part de la Conca de Barberà i Santes Creus a l’Alt Camp.

PROGRAMA

Visita Montblanc – Santes Creus

Hora    Localitat         Activitat
-----      -------------       -------------------------------------------------------------------

08:00   Vilafranca       Esmorzar a Cal Rius de la Girada – Pels que ho vulguin

09:00   Vilafranca       Sortida de Estació Autobusos, direcció Montblanc

10:00   Montblanc      Arribada – Descans

10:30   Montblanc      Muralles - Visita guiada amb degustació (2 hores)

12:30   Montblanc      Final visita – Viatge cap a Santes Creus

13:15   Santes Creus   Arribada - Descans

13:30   Santes Creus   Dinar – Restaurant CAL MOSSO

15:45   Santes Creus   Final dinar

16:00   Santes Creus   Monestir - Visita guiada (1:30 hores)

17:30   Santes Creus   Final visita - Descans

18:00   Santes Creus   Sortida en direcció Vilafranca

19:00   Vilafranca       Arribada

----------------------------------------------------------------------------------------- 
 

 MONTBLANC

 
Montblanc fou fundat per Alfons I el febrer de 1163

El nucli urbà de Montblanc està situat a uns 350m. d'altitud, a la zona més baixa del terme.

El punt més elevat del municipi és la Mola d'Estat a 1.126m

L'extensió del terme municipal de Montblanc és de 90,24 km²

El terme municipal de Montblanc inclou els agregats de la Guàrdia dels Prats, Lilla, Prenafeta, Rojals i el Pinetell, i els llogarrets de la Bartra, Rojalons, els Cogullons i la Barceloneta.

El 2016 Montblanc tenia 7.284 habitants.

Montblanc celebra mercat els divendres.

El 26 de setembre de 1947 Montblanc fou declarat Conjunt Monumental i Artístic
Antigament havia sigut capital d'una vegueria.

A l'actualitat és la capital de la comarca de la Conca de Barberà


Visita guiada a la muralla amb degustació

Si al millor del patrimoni monumental de montblanc li afegim el millor de la seva gastronomia, garantim protagonitzar una experiència única. 

Gaudeix de les espectaculars vistes de la població que es divisen des de les torres. 

En aquesta visita s'entra a dues torres del recinte emmurallat de Montblanc i es fa un recorregut pel pas de ronda. També es visita l'església de Sant Miquel i l'església de Santa Maria la Major. Es pot contemplar la Plaça Major, antiga plaça del mercadal i punt neuràlgic de la vida montblanquina.

Per tal de donar a conèixer els productes de proximitat locals, durant el recorregut es faran dues degustacions gastronòmiques acompanyades d'un tast de vi de la D.O. Conca de Barbera a dos establiments de restauració.Santes Creus


A la riba del riu Gaià hi trobem el monestir de Santes Creus, el que va ser el centre d'una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó. 

Amb una arquitectura sòlida, greu i austera, l’abadia reflecteix el model canònic dels monestirs del Cister (juntament amb Vallbona de les Monges i Poblet). 

Visitar Santes Creus és reviure un temps en què la puresa i l’allunyament del món es concretaven en un punt ben ancorat a la terra.

Fundat el 1160, el moment àlgid de Santes Creus va ser entre els segles XIII i XIV, per la seva estreta relació amb la noblesa i el llinatge reial. Els reis Pere el Gran i Jaume II el Just i la seva muller Blanca d'Anjou van ser mecenes del monestir i van escollir ser enterrats aquí, en dos mausoleus gòtics al costat de l’altar major. L’estudi i restauració dels panteons reials, el 2010, van permetre descobrir les restes de Pere el Gran i Blanca d’Anjou, els únics reis de la Corona d’Aragó les restes dels quals han pervingut intactes.


La planta del monestir organitza els espais en funció de les necessitats de la comunitat. L’església, oberta al culte el 1225, es un exemple de la transició del romànic al gòtic. Tot i oferir sensació de lleugeresa i grandiositat, és un temple sòlid i auster. Contrasta amb l’esplendor del claustre, del segle XIV, el primer d'estil gòtic de la Corona d'Aragó.


«Espectaculars vitralls i tombes reials enmig de la puresa i de l’austeritat característica del Cister. Va acollir la primera comunitat monàstica de l’orde a Catalunya i va ser el lloc triat per reis i nobles per al seu repòs etern»

Dels tres monestirs cistercencs Santes Creus és el que reprodueix amb més fidelitat el pla bernardí de construcció.


És un dels més grans i millor conservats conjunts monàstics cistercencs que podem visitar a l'actualitat. Fundat el 1168, protegit per la noblesa i els reis, es va convertir en un centre espiritual, d'estudis i de colonització del territori. La vida monàstica s'hi va mantenir, ininterrompudament fins el 1835.

Destacarem també la sala capitular, l'escriptorium, el gran dormitori dels monjos i el claustre gòtic (s. XIV) atribuït a l'anglès Reinart des Fonoll, amb una elegant decoració esculpida.

El muntatge escenogràfic i audiovisual "El món del Cister", considerat entre els millors d'Europa del seu gènere, dóna una idea molt completa i fascinant de l'Orde i el seu llegat.
Situat a la plaça de Santa Llúcia, just a l’esquerra de l’arcada per la qual s’accedeix i a dos passos de l’entrada del monestir de Santes Creus, té al seu davant el balcó sobre el riu, amb una terrasseta on esperar tot fent un aperitiu si el temps acompanya. 
 
És un dels restaurants que no s’han deixat endur per modes ni presses. Els seus propietaris segueixen l’estela de Cal Ganxo, que per alguna cosa són família. 
 
Tenen molt clar que la calçotada s’ha de començar a menjar a finals de gener i que quan arriba Setmana Santa s’ha de tancar l’aixeta. I que és una menja de migdia. La capacitat de l’establiment (80 places) fa recomanable la reserva i la tria de torn: després dels precs de l’àngelus o quan arriba l’hora nona.
 
Els menjadors de Cal Mosso es caracteritzen per l'ambient rústic i familiar. Ens trobem a una casa pairal de poble. Hi ha dos ambients clarament diferenciats: un de més modern, al primer menjador, i els altres molt més rústics. 
 
MENU DINAR
A TRIAR

CREMA DE PORROS AMB AMETLLES LLAMINADES
AMANIDA AMB SALSA DE ROMESCO I BACALLÀ
CANELONS CASOLANS
SALTAT DE CIGRONS AMB CAP 
 -----------------------------
BOTIFARRA BLANCA I NEGRA A LA BRASA
SECRET IBÈRIC A LA BRASA AMB GUARNICIÓ
MELÓS DE GALTA AMB BOLETS
MEDALLONS DE LLUÇ AMB CRUDITES DE VERDURES
    ___________________

PINYA AMB CREMA CREMADA
MEL I MATÓ
COULANT DE XOCOLATA
SORBET DE LLIMONA
----------------------------
VINS DE LA TERRA, AIGÜES, CAFÈS I XUPITOS  
 
Data màxima per apuntar-se diumenge 22 d'octubre


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...