divendres, 9 de març de 2018

63ena. SORTIDA A LA TERRA DEL PRÈSSEC D’ORDAL 22-3-18



Company@s ja tornem a tenir aquí el mes de març i aquesta vegada anirem ben a prop, ja que al costat de casa, tenim llocs molt interessants per conèixer.

Us hem preparat un programa que esperem us agradi. El tema anirà de vins i d'artistes: pintors, escultors i culinaris.

Anirem a conèixer un CELLER, l'obra d'un PINTOR, un ESCULTOR i el seu estudi i un bon RESTAURANT, tot plegat a Sant Pau d’Ordal, al municipi de SUBIRATS, on aquest mes també podreu gaudir dels presseguers en una catifa floral de color rosa espectacular.


El Préssec d’Ordal

El Préssec d’Ordal, conreat a Subirats, és un dels productes de més qualitat amb què compta el municipi, a banda dels seus vins i caves i la gastronomia.


Visites previstes 

CELLER ALBET I NOYA – L'ESCALA DEL VI - TALLER JOSEP MASSANA – RESTAURANT CAL PERE DEL MASET
-------------------------------------------------------------------
Hora Localitat Activitat
-------------------------------------------------------------------
08:30 Vilafranca. Esmorzar lliure – A Cal Rius de la Girada – Pels que ho vulguin

09:30 Vilafranca. Sortida en bus direcció Sant Pau d’Ordal (Celler Albet i Noya)

10:00 S.Pau d’Ordal CELLER ALBET I NOYA – Visita guiada – (1 ½ h)

Visita al celler – Tast de 3 vins, amb aperitiu

11:45 S.Pau d’Ordal Sortida en bus en direcció al poble

12:00 S.Pau d’Ordal JOSEP MASSANA ESCULTURA – Visita (1 ½ h)

Visita i exposició comentada pel propi escultor 

Brindis amb una copa de xarel.lo Penedès

13:45 S.Pau d’Ordal Sortida a peu en direcció al restaurant

14:00 S.Pau d’Ordal Restaurant CAL PERE DEL MASET – 

Dinar degustació

17:30 S.Pau d’Ordal Sortida direcció Vilafranca del Penedès

18:00 Vilafranca P. Arribada



Celler Albet i Noya a la Masia de Can Vendrell de la Codina 

Can Vendrell de la Codina està situat a Sant Pau d’Ordal, Subirats.

Masia originària del segle XIII. Al segle XV pertanyia a la família Raventós i a partir del XVII als Vendrell de la Codina. 

L'edifici actual va ser construït l'any 1832 i al 1903 s'hi estableix com a masover Joan Albet i Rovirosa.

El celler va ser projectat per Josep M. Pericas l'any 1925. 



Finalment, l'any 1989, Josefa Vendrell va vendre la propietat a la família Albet i Noia, que actualment es dedica a l'elaboració de vins i caves.

El conjunt arquitectònic està format per la masia antiga, oberta amb portal d'arc rebaixat, la casa del segle XIX, de dos pisos i torratxa-mirador, i el celler. Prop de la casa hi ha els cellers moderns, del segle XXI.


Albet i Noya



Pioners en vinyes i vins ecològics.



Si bé els orígens del conreu de vinyes a Can Vendrell es troben a l'edat mitjana, no és fins el 1903 que la família Albet s'assenta a la finca. Joan Albet i Rovirosa va anar a Can Vendrell per encarregar-se de la replantació de la finca en la època post-fil·loxèrica. Després de les feines de replantació, va quedar-se com a encarregat de les 210 hectàrees de la finca, dels quals 90 hectàrees estaven dedicades al conreu de la vinya.

Josep Maria Albet i Noya es l'actual President de la D.O.Penedès.



És l'actual i quarta generació, - en Josep Maria Albet i Noya – que introdueix el correu ecològic de les vinyes. En Josep Maria es fa càrrec de la finca a partir de la mort del pare el 1972, i a finals d'aquesta dècada comença a elaborar els primers vins ecològics. Amb l'èxit d'aquest primer vi ecològic, elaborat exclusivament per al mercat danès, s'anava incrementant la proporció de la finca dedicada al conreu ecològic.



La família aprofita la oportunitat d'adquirir finalment la finca que portaven feia quatre generacions. És en aquest moment, quan es decideix començar l'ampliació i la millora contínua de les instal·lacions i a dedicar el 100% dels terrenys al conreu ecològic.

Actualment controlen 80.6 hectàrees dedicades al conreu de la vinya, i compren també raïm de pagesos locals que s'han convertit al cultiu ecològic, pagant els millors preus del Penedès i donant assessorament en el conreu per garantir la màxima qualitat del raïm.



La Visita al Celler

Coneixerem el què fan, com ho fam i quin gust té.

Ens presentaran la seva història, com es van iniciar a la viticultura ecològica, farem un recorregut pel celler i finalment, un tast de tres vins entre blancs, negres i escumosos. Ho acompanyarem amb una mica de fuet, formatges catalans i galetes de pa.

L'Escala del vi


Albet i Noya li va confiar al pintor vilafranquí Joan Raven l’escala nua de la masia Can Vendrell, la casa modernista de 1871 que presideix el celler de vins i caves ecològics, a Sant Pau de l’Ordal (Subirats, Alt Penedès).



Durant dos anys, l’artista va embellir cada racó amb una pintura que més que cobrir, despulla. I és així perquè convida a tornar als orígens, a entendre que som pedra, aire, aigua, foc i èter. Tots aquests elements han pres formes genials i expressions plenes de bellesa sobre l’escala modernista gràcies als pigments, la pintura a l’aigua i les ceres naturals sobre guix. És un gran mural de 14 x 3,40 x 3,10 metres.



Impressiona tant la magnitud com el color, per bé que la paleta és de tonalitats pàlides, reflex del paisatge de la vinya del Penedès. Ara verd, ara terrós, ara ocre. 

Esglaons d’alquímia és el nom del mural gegant i homenatja el treball del vitivinicultor d’Albet i Noya, de qui reconeix la cura i respecte per l’entorn i el medi natural.




L’obra reflecteix una relació passional amb la terra, posant l’accent en la verticalitat. Alquímia del vi comparable al cicle de la vida, a la terra, al creixement personal, a la mirada amunt cap al cel.



Josep Massana, Escultor i fotògraf del paisatge
Anirem a conèixer una persona apassionada del paisatge, sobre tot penedesenc i ens obrirà les portes de la seva casa-taller on veurem i gaudirem de peces extraordinàries en una sala d’art permanent.



Josep Massana, nascut l’any 1957 a Sant Pau d’Ordal, és un escultor del paisatge.

L’any 2006 va presentar les seves Marques i signes del paisatge, un treball que presentava com a cal·ligrafies les referències paisatgístiques de l’artista quan mira el Penedès.

D’aquest treball i del seu trepitjar constant sobre les vinyes i els camps neix Interaccions en el mur, una mostra que va posar el focus en un element pràcticament desaparegut: les barraques de vinya.





Josep Massana és un escultor iniciat en el taller d’ebenisteria familiar. Durant els anys 1974 i 1975 va començar a treballar en el món de la talla amb l’interiorista i tallista Pere Puig, qui el va introduir en el dibuix i l’escultura en fusta.

Aquest va ser el punt de partida de la seva investigació autodidacta en l’escultura clàssica, que aviat va evolucionar en les formes i volums fins arribar a l’abstracció.

La seva activitat artística va rebre les primeres influències dels escultors del segle XX Constantin Brancusi, Jean Arp i Henry Moore.



A finals dels anys 80 va conèixer l’escultor basc Nèstor Basterretxea, qui li va fer descobrir l’escultura de l’escola basca d’Oteiza, Ugarte, Mendiburu o Chillida. Aquest contacte va impulsar Josep Massana cap a la recerca i l’assoliment d’un llenguatge propi.

Des d’aleshores ha treballat en galeries de Barcelona, Girona, San Sebastian, Madrid i Astúries, i ha exposat en diverses fires d’art nacionals i internacionals.



En la seva obra és molt present el seu interès per les marques i signes del paisatge del territori del Penedès, concepte que plasma en moltes de les seves peces.

El seu treball com a creador es caracteritza per un llenguatge propi molt vinculat a la terra. L’entorn rural del territori on viu i té ubicat el seu taller influeixen en el seu treball com a escultor i en la seva manera de viure.



Josep Massana fa temps que investiga aquest paisatge en el qual troba constantment formes geomètriques i conseqüentment pretén comparar les geometries del paisatge amb les geometries del seu llenguatge escultòric.

Ha fet mes de 150 d’exposicions arreu del món.



Precisament fa pocs dies es va inaugurar una exposició a la Capella de Sant Joan de Vilafranca, amb el tema “Arquitectura tradicional i paisatge” i  que recull una mostra del treball que l’escultor penedesenc Josep Massana ha fet al voltant de les barraques de pedra seca i mestisses, amb el nom de “Marques i signes del paisatge”.



Restaurant Cal Pere del Maset

Des de l'any 1969 que van obrir fins avui, a Cal Pere del Maset sempre han buscat una cuina que respecti els sabors de cada aliment, tenint molta cura de les coccions i portant el millor producte.



Durant tots aquests anys han anat reformant el local pensant en el benestar dels seus clients, perquè es trobin més a gust i es sentin com a casa.



Gairebé cinquanta anys d'experiència avalen la trajectòria del restaurant Cal Pere del Maset. Un espectacular menjador ubicat a Sant Pau d'Ordal,  terra fèrtil de vinyes per crear els millors vins i caves.



El jove xef Pere Massana agafa les regnes d'aquest històric restaurant per seguir actualitzant de manera avantguardista. Els sabors més tradicionals són respectats en la seva essència i adaptats a les noves tècniques culinàries. 




El restaurant Cal Pere del Maset et acull en un local amb molta història culinària. Així com el seu celler d'alt nivell, que garanteix un maridatge perfecte entre la gastronomia i la terra. 



1er plat pica-pica

Amanida de favetes i pernil ibèric al perfum de menta
Carpaccio de bacallà amb vinagreta d’olivada
Amanida de tomàquet i pilota amb vinagreta de pinyons
Croquetes de lluç i rap
Carxofes saltejades amb calamars

2on plat a escollir 

Sípia amb mandonguilles
Confit d’ànec amb poma caramel·litzada
Suprema de lluç a l’estil d’Orio
Costelles i mitjanes de xai a la brasa
Magret d’ànec amb reducció d’Oporto


Postres a escollir 

Borratxo de malvasia amb gelat de carquinyolis
Xarrup de llimona o 
Xarrup de Mandarina al cava
 Brownie de xocolata amb gelat de cafè

Vins i cava
Vi blanc Xarel.lo i el negre el MAs d'Aranyó
Cava Brut vintage de Segura Viudas

Cafès, infussions, xupitos


Un lloc ideal per celebrar i brindar per la nostra 63ena. Sortida.

- Es pot venir amb acompanyant

- Cal triar segons i postre.

- Places limitades

- Per apuntar-se com de costum :

- elquartdijous@gmail.com  - facebook  - whatsapp

- Data límit: diumenge 18 de març

- Nota: Si no es fa un grup de mínim 20 persones la sortida no es farà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...