dilluns, 14 de maig de 2018

65ena. SORTIDA A LA SEGARRA I A LA NOGUERA, Dijous 24 de Maig de 2018Visites previstes 

CERVERA – CASTELL FLOREJACS – CASTELL DEL REMEI -  PENELLES
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
HORARIS I PROGRAMA
Hora  Localitat      Activitat
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
08:00 Vilafranca    Esmorzar lliure – A Cal Rius de la Girada – lliure
08:45 Vilafranca    Sortida en direcció Cervera (1 h)
09:45 Cervera        Arribada – Davant Universitat
10:00 Cervera        Visita guiada - UNIVERSITAT-ESGLÉSIA-CENTRE (2 hores)
12:00  Cervera        Final visita – Sortida en direcció Florejacs (20 m)
12:30  Florejacs      Visita guiada CASTELL DE FLOREJACS – (1 hora)
13:30  Florejacs      Final visita – Sortida en direcció a Penelles (45 m)
14:15  Restaurant  CASTELL DEL REMEI – Dinar
16:45 C. Remei       Final del dinar – Estona lliure (15 m)
17:00 C. Remei       Sortida en direcció a Penelles (10 m)
17:10  Penelles       Visita guiada – FESTIVAL ART MURAL DE PENELLES
18:00 Penelles       Final visita – Sortida en direcció Vilafranca (1 ½ h)
19:30  Vilafranca    Arribada
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Menú

Pica pica al mig de la taula

-          Amanida romescada
- Patata amb brandada de bacallà
-          Croquetes casolanes
-          Cargols a l’estil del Castell del Remei
-          Xupito de crema de ceps
-          Degustació d'arrós de pagès

Segons a escollir

-          Contrast de carns a la brasa
(2 talls de xai, llonganissa i butifarra negre amb guarnició)
o
-          Bacallà al forn gratinat amb allioli de mel

Postres
-          Pastísset de pasta de full amb crema catalana

Bodega

-          Vi blanc Gotim Blanc del Castell del Remei
-          Vi negre Gotim Bu Castell del Remei
-          Cava Brut Nature del Castell del Remei

Pa, aigua, cafès i xupitos


CERVERA, Capital de la Segarra

A Cervera, hi trobarem  tot un testimoni històric i artístic, no tan sols de la capital de la Segarra, sinó d’algunes de les fites més transcendents de la nostra història comuna.

Establerta damunt un turó, aquesta situació geogràfica ha caracteritzat des del principi l’estructura de la ciutat, amb carrers estrets, barris en pendent, carrerons coberts que ens fan pensar en bruixes i aquelarres, i un carrer Major que serpenteja per ajustar-se a la carena. Aquest origen defensiu es fa encara més evident quan veiem intactes els bastiments de les seves antigues muralles.

En un extrem d’aquesta part més antiga trobem el temple gòtic de Santa Maria i l’austeritat rigorosa de la Casa de la Vila, només trencada per les mènsules que subjecten els balcons de la façana. Més enllà apareix la Universitat, que ocupa l’espai de tot un antic barri de camperols, i al nord de la ciutat, l’estació i alguns magatzems cimejats per l’edifici del Sindicat, que imposa la seva autoritat per damunt de la Cervera industrial a cavall dels segles XIX i XX.


L'ESGLÉSIA DE SANTA MARIA

Edifici començat a construir els últims anys del s.XIII, es va edificar durant el s. XIV i estava acabat el s. XV.

S’han de destacar els finestrals treballats per Colí de Maraya, l’escultura de la Verge i el Nen que hi ha al costat de la portalada romànica de la sagristia, la Verge Bruna del Coll de les Savines...

Una altra característica a destacar és que el campanar està encaixat entre l’església i la Paeria i que aquest conté sis campanes que encara es fan voltar a mà.
És un Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional


LA UNIVERSITAT

Segurament l'edifici més important i representatiu de la ciutat, per la seva gran importància en la història. Es tracta d'un edifici tancat, estructurat al voltant de tres patis interiors.

La façana principal és d’estil barroc, bastida amb carreus de pedra i emmarcada per una portalada amb dues columnes a cada costat. Sobre la portalada s’alça la figura de la Immaculada Concepció, patrona de la institució.

En el punt més elevat s’erigeix la corona reial, recordatori de la fundació monàrquica. La capella o paranimf conté un magnífic retaule dedicat a la Immaculada, que era la patrona dels estudiants.

També és un Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional


 EL CARRER MAJOR

Per la seva situació damunt un turó, la vila es va estendre en sentit longitudinal.
El carrer Major ens mostra aquest fet, serpentejant el seguiment de la forma del terreny. Durant el seu recorregut ens trobem un seguit d’edificis singulars que ens parlen el seu passat esplendorós. Podem observar cases senyorials com Cal Razquin, antiga residència dels senyors de Pedrolo, o Cal Sabater o del marquès de Campmany.


EL CARRERÓ DE LES BRUIXES

Als inicis, Cervera era una vila closa on les parets exteriors de les cases servien de murs defensius al primer nucli.

El carreró de les Bruixes es va formar posteriorment, quan les balconades de les cases que es comunicaven amb els horts van anar tancant l'espai creant aquesta màgia que el caracteritza.Si anem be de temps, ens acostarem a veure el Monument a la Generalitat, situat als peus de la reconstruída muralla on s'aixeca aquest gran monument singular, obra de Josep Mª Subirachs.


Representa la recuparació de la Generalitat a partir de les quatre grans torres que s'enlairen altives, tot simbolitzant la senyera i en les quals apareixen gravats diversos fets de la nostra història nacional.


CASTELL DE FLOREJACS

Història

Des del segle XI, el Castell de Florejacs pertany a aquesta família, i això els enorgulleix i els motiva a protegir el monument històric. Ara i per primera vegada, és una Societat Limitada (SL) de la família Jaumandreu de Balanzó i Urquijo.
El van heretar de la seva mare, Rosario de Balanzó i de Febrer, que juntament amb el seu pare, Roberto Jaumeandreu Marimón, van dedicar tota la seva vida a convertir-lo en un castell habitable i en un museu.


Històricament, el castell de Florejacs, amb el veí castell de les Sitges, va formar part de la línia fronterera entre el món àrab i el cristià en l’època de la Reconquesta i la repoblació de les terres de la zona.

La part vella del poble de Florejacs està tancada dins d’un recinte que segueix la forma del que va ser la muralla del castell medieval. La part que es conserva de la fortificació, que ocupa el sector est, on es fa més palesa la part atalussada del baluard, és el conjunt format per una bella torre del segle XIV i la base de la muralla, presumiblement del segle XI, sobre el qual hi ha una casa senyorial del segle XVI.


Durant l’Edat Mitjana, no existia el poble de Florejacs, únicament hi vivien els habitants del castell i un nombre reduït de persones al seu servei. Concretament, cap a l’any 1380, Florejacs reunia únicament quatre focs. Un cop passades les necessitats defensives, cap al segle XVI, els senyors, aprofitant una època d’eufòria econòmica a causa de la valoració del gra, van decidir construir, aprofitant la muralla, una gran casa amb finestres cap al camp, contigua a una de les torres existent, que van conservar com a símbol de senyoratge, integrant-la a l’habitatge i obrint-hi una gran balconada.


A partir d’aquell moment, van autoritzar persones de la seva confiança a construir-hi les seves cases aprofitant la muralla. Així va començar el desenvolupament que va portar Florejacs a convertir-se en un poble que l’any 1715 ja tenia 18 cases, i al començament del segle XX, una cinquantena amb prop de 200 habitants.


Referent al mobiliari, s’ha fet el mateix que amb l’arquitectura, s’ha acceptat el llegat de segles passats. Així, el recorregut per les diferents estàncies permet contemplar mobles i objectes d’art procedents de totes les èpoques a partir del segle XVI, agrupats en conjunts harmònics i adaptats a la vida familiar, ja que no es tracta d’un museu sinó d’una residència viva.


Entorn

El Castell de Florejacs és un monument històric artístic privat, tractat com a casa museu, adossat a la muralla i en perfecte estat de conservació.

El seu aspecte general és rústic, absolutament integrat al poble històric, amable i tranquil, enmig d'un paisatge rural poc alterat pel pas dels segles.

La Segarra, terra de castells, és una comarca de contrasts que amaga una gran riquesa espiritual darrere d'un paisatge sobri, turons ondulats i cel blau.CASTELL DEL REMEI

El Castell del Remei és una finca que ha estat enclavament estratègic al llarg de la història i que actualment acull el celler més antic de Catalunya de vins fins, mantenint l’elaboració en plena activitat amb prestigi internacional.Consta d’un castell construït a finals del segle XIX sobre una antiga edificació; d’un santuari d’estil classicista italianitzant; i de vestigis de la colònia agrícola més important de l’època amb un molí, una antiga destil·leria i tallers de boteria i ferreria.

Així mateix, en plena natura -entre vinyes, arbredes i llacs-, s’hi troba el restaurant de la finca.Entorn

En un paisatge de vinyes, arbredes i llacs conviuen amb la natura el propi castell, el celler històric, el santuari de la Verge del Remei i el restaurant de la finca.

A part dels tradicionals paons i aus de corral del Castell del Remei, les aus aquàtiques, els nius de cigonyes, d’òlibes, de xoriguers, i ratpenats, juntament amb la proximitat amb l’Estany de La Plana, el fan un lloc idoni per a l’observació d’aus.

La finca Castell del Remei forma part de la 4a etapa (Tàrrega-Linyola) de l’anomena’t Camí Català per San Juan de la Peña de la ruta pelegrina del Camí de Sant Jaume.Restaurant

El restaurant de la finca Castell del Remei ofereix des de sempre una cuina tradicional, pròpia de la terra i elaborada amb productes de proximitat, maridada amb vins de la propietat i/o amb altres del grup cellerer de Tomàs Cusiné.El Manel, el Cap de cuina, la seva dona la Rosa, responsable de la recepció i el Pep, el Cap de Sala, ens esperaran amb els braços oberts.

Als cellers del Castell del Remei s´hi elabora un vi amb denominació d´origen pròpia de gran qualitat, guardonat al llarg de la seva història amb prestigiosos premis internacionals. Daten del 1780, i són uns dels més antics i qualificats dins la geografia de Catalunya. Com a curiositat el vi “Castell del Remei” es va servir al sopar que es va oferir al famós físic Albert Einstein amb motiu de la seva celebrada visita a Barcelona l´any 1923. Als mateixos cellers s´exhibeix un gran bloc de pedra amb una inscripció votiva d´època romana.Penelles


El terme municipal actual de Penelles, adscrit a la comarca de la Noguera, abasta un territori de 26 km2. Està constituït pels antics termes rurals d´Almassor, Bellestar, Granja Sant Vicenç Ferrer, Castell del Remei, Falcons i Torreneral (antigament Torre N´Herald), amb Penelles com a centre administratiu, lloc conquerit per Ermengol IV d´Urgell, el 1078. Tot el municipi compta amb més de cinc-cents habitants, i constitueix un territori homogeni d´interès supralocal en els àmbits geogràfic, econòmic i històric.


El municipi, integrat morfològicament a la plana d' Urgell, es troba situat al bell mig de tres comarques històriques amb les quals limita: Noguera, Urgell i Pla d'Urgell. Conserva una rica arquitectura religiosa antiga i moderna, com el santuari de la Verge del Remei amb els bellíssims frescos del pintor noucentista Josep Obiols (1953-54), autor del cambril de la Mare de Déu de Montserrat, capella presidida per una venerada talla de la Verge del Remei, patrona de la pagesia de la Plana d'Urgell, lloada per la famosa “Pregària” amb lletra d´ Esteve Sunyol i música del mestre Lluís Millet. Conserva un interessant patrimoni agroindustrial constituït per grans masies, colònies rurals i indústries dedicades a la transformació i comercialització de productes de la terra.La història del petit poble que té més grafitis que carrersNo arriba ni a 500 habitants però el petit poble de Penelles s'ha convertit en tot un referent estatal de streetart, encara que, tenint en compte les seves circumstàncies, seria més encertat parlar de ruralart.Passejar pels seus escassos carrers és com visitar un museu d'art de carrer a l'aire lliure, on en qualsevol cantonada escapçada o en qualsevol façana de maons pot sorprendre una pintura a força d'esprais obra d'algun dels cinquanta grafiters que han estampat la seva signatura en aquest municipi de la Lleida més agrícola en tan sols tres anys.Si fem càlculs, hi ha un grafit per cada deu habitants, una proporció que poques localitats poden presumir de millorar. Tal gesta té com a responsable el Festival Gargar, una iniciativa apadrinada pel consistori a partir de la proposta de dues empreses locals de disseny gràfic i estampació, que acaba de viure la seva segona edició, el que ha servit per ampliar la galeria d'obres urbanes.Que és el Gargar Festival de Penelles?

El Gargar Festival de Murals i d’Art Rural és una iniciativa que vol difondre la cultura artística al món rural, fent de Penelles un referent, implicant la gent en un tema únic i diferent del que ens puguem sentir orgullosos, dinamitzant el poble i potenciant el turisme. Aquest any s’ha fet la tercera edició. (maig 2018)Que volen?

El festival vol generar uns recursos que permetran corregir el pas del temps i el deteriorament dels carrers tornant a il·lusionar el veïnat.

El Gargar Festival de Murals i d’Art Rural va néixer de la necessitat i la ferma voluntat d’atorgar un valor afegit diferencial al poble. L’objectiu és valorar, impulsar i donar visibilitat als artistes i altres formes d’intervenció artística en l’espai públic rural.Com ho fan?

“Gargar” té la voluntat de realitzar intervencions artístiques i culturals en espais públics per millorar el poble, apropar l‘art a tothom i donar més recursos a la seva gent.Aquest és un festival obert i popular, que enguany va tenir lloc els dies 4, 5 i 6 de maig de 2018 a Penelles amb intervencions sobre 900m2 de paret i la participació de 24 artistes.

Gargar va tenir art, música, cervesa artesana i food trucks, acompanyat de tallers relacionats amb altres disciplines artístiques.Un programa engrescador que ha fet que Penelles ja sigui conegut arreu pels seus fantàstics murals.El programa “El foraster” de TV3 hi va dedicar el seu programa el  14-6-17
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/elforaster/penelles/video/5673197/?platform=hootsuite

Consideracions

Esperem que ens acompanyeu.

Una recomanació: Els que aparqueu a Vilafranca, volem recordar que algunes zones del Barri de La Girada ARA son de pagament des de fa més o menys 2 mesos, per tant cal tenir-ho en compte.

L’Aparcament dels Jutjats es gratuït.

Us podeu apuntar pels diferents canals que ja coneixeu i teniu temps fins el diumenge dia 20 de Maig.

Caldrà que trieu quin segon plat voleu per dinar.

Recordeu que podeu venir acompanyats.

Cap comentari:

Publica un comentari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...