dilluns, 7 d’octubre de 2019

76ena. Sortida a LA SEU D'URGELL Dijous 24 d'octubre de 2019Aquest mes tindrem la 76ena. Sortida a LA SEU D’URGELL, la capital del Pirineu.

Anirem a conèixer l'Alt Urgell (també anomenat Urgell o Urgellet) que és una comarca de Catalunya situada geogràficament als Pirineus i forma part de la província de Lleida i de l’àmbit funcional de l'Alt Pirineu i Aran. La capital i la ciutat més poblada és la Seu d’Urgell i altres poblacions importants són Oliana i Organyà.

És la segona comarca més gran de Catalunya, després de la Noguera, i una de les que té menys població. Tot i que tan sols té 19 municipis, està formada per un gran nombre de pobles, però que per la seva mida es veuen agrupats en municipis. 

EL QUART DIJOUS – Sortida a l’Alt Urgell                  24-10-2019
---------------------------------------------------------------------------------------------

Horaris i visites previstes – LA SEU D’URGELL
--------------------------------------------------------------------------------------------

Hora   Localitat        Activitat
-----------------------------------------------------------------------------------------

07:00  Vilafranca  Esmorzar lliure – A Cal Rius de la Girada – Pels que ho vulguin

08:00 Vilafranca  Sortida en direcció Ponts (1:30 h)

09:30  Ponts        Parada tècnica

09:45  Ponts        Sortida en direcció La Seu d’Urgell (1:15 h)

11:00  Seu d’Urgell  SEU MEDIEVAL (Catedral-Claustre) - Visita guiada (1 h)

12:00  Seu d’Urgell  CENTRE HISTORIC - Visita guiada (1 h)

13:00  Seu d’Urgell  MUSEU ESPAI ERMENGOL - Visita lliure (1 h)

14:00  Seu d’Urgell  Dinar – PARADOR DE LA SEU

16:45  Seu d’Urgell  Sortida en direcció al Parc Olímpic del Segre

17:00  Seu d’Urgell  PARC OLIMPIC DEL SEGRE – Passeig lliure

17:30 Seu d’Urgell  Sortida en direcció Ponts (1:15 h)

18:45  Ponts         Parada tècnica

19:30  Ponts         Sortida en direcció Vilafranca (1:30 h)

20:30  Vilafranca -Arribada

Vilafranca del Penedès-La Seu d’Urgell

Hi tenim 2 h 18 min (165,4 km)Menú al Parador

Menú degustació (servit individual)

Aperitius freds

Crema de pa amb tomàquet i la seva amanida “pipirrana”
Torrada d'escalivada
Esqueixada
Torradeta de pernil ibèric

Aperitius calents

Escudella
Trinxat amb rosta
Croquetes d’au
Gratinat de formatge i codony

Segon plat

Jarret de Bruna del Pirineu amb prunes macerades i patates al vapor

Postres

Crema catalana amb carquinyolis

Begudes


Vins catalans, aigües, cafès, infusions i xupitosFoto Maria Rosa Ferré
La Seu d’Urgell

La Seu d'Urgell és la capital de la comarca de l'Alt Urgell. Situada a 690 metres d'altura respecte el nivell del mar, a la plana de l'Urgellet, entre els rius Segre i Valira, i dominada per la serra del Cadí, entre el Pirineu axials i el Prepirineu. Limita amb el Principat d'Andorra pel nord, el Baridà per l'est i el Pallars Sobirà per l'oest.


A l'edat del bronze ja hi havia un poblat dalt del turó de Castellciutat. Els romans van construir un petit nucli a la plana. Amb la consagració de la primera catedral, a partir del segle V, la importància de la ciutat d’Urgell va començar a créixer de manera exponencial. La seva posició estratègica i la potència política del bisbat van consolidar la Seu com una de les ciutats més importants de la Catalunya medieval. Avui en dia és una ciutat activa, centre de serveis i capital cultural d'una àmplia àrea pirinenca.

El primer itinerari proposat té com a punt d’arrencada la catedral de Santa Maria, monument de referencia de la Seu d’Urgell, determinant en els seus orígens i cabdal en el seu tarannà com a ciutat.Seu Medieval, catedral i claustre

A partir d’aquest monument ens submergim de ple en l’imaginari medieval per copsar l’estètica romànica, el món feudal, el poder de l’Església i el paper de la Seu d’Urgell com referent de la identitat pirinenca. 


La catedral està íntimament vinculada amb l’existència d’un bisbat que s’estén per tot l’Alt Pirineu català i per bona part del Prepirineu, amb tot el moviment humà i les necessitats que aquesta realitat genera al llarg del temps. D’aquesta manera, diferents tipus d’edificis de culte, d’habitatge i de l’administració han estat construït al seu voltant, d’acord amb els signes dels temps.
En aquest sentit els bisbats, amb les seves catedrals (nom indicatiu de l’indret on el bisbe té la seva càtedra) generen un paisatge cultural molt específic, vinculat al medi urbà amb els seus equipaments i edificis annexos propis, com ara claustres, dependències i capelles menors; i també amb residències singulars o palaus ocupats pels bisbes o els canonges, esglésies parroquials i edificis de serveis diversos.

En el cas de la Seu d’Urgell, la catedral i el seu entorn és l’espai més interessant de la ciutat per la seva riquesa monumental i patrimonial.


                                                                                            Foto Maria Rosa Ferré

Centre Històric

Desprès de visitar La Catedral, coneixerem els Constructors, el Museu Diocesà, el Beatus, l’Església de Sant Miquel, la de Sant Ermengol, la Plaça del Deganat, el Palau Episcopal i el seu entorn, el carrer dels Canonges, Ca l’Armenter, La Comunitat Jueva, Cal Roger, La Plaça, Les Muralles, El Portal d’Andorra, l’Ajuntament i la Plaça dels Oms, l’Església i el Claustre de Sant Domènec, el carrer Major, Cal Serrano, l’Església de l’Immaculada, l’Església de Sant Agustí, el Molí Soldevila.Museu Espai Ermengol

L’Espai Ermengol – Museu de la ciutat és un equipament cultural ubicat al centre històric concretament a cal Mossèn Poldo, un dels edificis porticats que defineixen el tram inicial del carrer Major.Cal Mossèn Poldo, és un edifici de principis del segle XX. La façana del carrer Major, de regust classicista, n’és l’element més rellevant. S’alinea amb altres edificis també de certa rellevància que atorguen, en el seu conjunt, caràcter a aquest tram inicial del carrer Major.

Actualment a la planta baixa acull l’oficina de turisme. En les plantes superiors l’espai s’estructura, en diversos espais expositius dedicats a la història de la ciutat, l’activitat formatgera i la producció lletera, i per últim el patrimoni natural. A la planta superior hi ha un mirador amb vistes excepcionals sobre la Catedral, el nucli antic de la ciutat i la serra del Cadí.


Parador de La Seu d’Urgell

El Parador Nacional de la Seu d'Urgell és un allotjament turístic de prestigi amb tres estrelles situat al centre històric de la Seu d’Urgell. Disposa de 79 habitacions i es va obrir l'any 1979 en l'emplaçament de l'antic convent de Sant Domènec. Del parador en destaca el claustre renaixentista de gran valor.


Parc Olímpic del Segre

El Parc Olímpic del Segre permet la pràctica esportiva d'activitats relacionades amb l'aigua, com ràfting, piragüisme i hidrotrineu, entre d’altres. A més, acull el Centre BTT de la Seu-Alt Urgell, amb més de 1.000 quilòmetres de rutes senyalitzades.

El Parc Olímpic del Segre es va construir a la Seu d'Urgell com a equipament olímpic per a les proves de piragüisme en aigües braves durant els Jocs de Barcelona del 1992. És un canal de 800 metres de longitud que va paral·lel al riu Segre i que es bifurca en dos canals d'aigües braves de 500 metres, amb un desnivell de 6,5 metres.

A més de les competicions d'eslàlom que s'hi celebren periòdicament, és l'escenari ideal per a la pràctica d'activitats relacionades amb l'aigua, com ara ràfting, hidrotrineu, piragüisme en aigües braves i tranquil·les o passeigs amb barques de rems. També ofereix la possibilitat de fer les activitats durant tot l'any gràcies a la minicentral hidroelèctrica que regula el cabal del canal, i disposa d'un sistema de remuntadors mecànics que permet als piragüistes tornar corrent amunt per reiniciar l'entrenament sense abandonar l'embarcació.

El Parc Olímpic del Segre inclou també el Centre BTT de la Seu-Alt Urgell, que organitza diverses rutes amb bicicleta de muntanya per la comarca, amb més de 1.000 quilòmetres senyalitzats.
Ponts, parada tècnica

Ponts és una vila i municipi de la comarca de la Noguera, que es localitza en la seva part oriental i que en configura un dels nuclis més importants i un eix de comunicació destacable que connecta la muntanya occidental catalana amb la plana de Lleida i la Catalunya central. Se situa a l'indret i comarca natural prepirinenca del Segre Mitjà.

Observacions

Com sempre us podeu apuntar pels diferents canals habituals
La data màquina serà el diumenge dia 20 d'octubre

Cap comentari:

Publica un comentari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...