dimecres, 6 de novembre de 2019

77ena. Sortida. Dinar de Nadal, Dijous 19 de desembre de 2019



De Cantallops a Viladellops i dinar a Vilafranca

Ja tornem a tenir un altre Nadal a prop i nosaltres el volem celebrar com cal. Aquest serà el 8è que organitzem desprès d’aquell primer el 14 de desembre del 2011 a l’Arboç.

Farem una sortida molt penedesenca. Anirem primer a fer un esmorzar de forquilla i ganivet a un Bar-Botiga-Restaurant de carretera de Cantallops, municipi d’Avinyonet del Penedès i que us agradarà segur.

Desprès anirem cap a Viladellops, a Olèrdola on visitarem un nucli espectacular i força desconegut i finalment dinarem al millor restaurant de Vilafranca.

Creiem que aquesta és una bona proposta i desitgem que us animeu a venir. Aquest cop les places son limitades a 40 persones per l’aforament dels tres llocs on gaudirem.



Sortida i dinar de Nadal 2019                           
--------------------------------------------------------------------------------                
HORARIS PREVISTOS

Hora    Localitat          Activitat
---------------------------------------------------------------------------------

08:30   Vilafranca P.   Estació d’autobusos – Recepció -Sortida 15'

08:45   Cantallops       CAL TON VELL – Esmorzar de grup

10:30   Cantallops       Sortida en direcció Viladellops (15 m)

10:45   Viladellops      Arribada – Descans

11:00   Viladellops      FINCA VILADELLOPS - Visita guiada (2 h)
                                    Visites : Ermita – Torre medieval – Celler –
                                    Passeig vinyes
                                    Visita Centre Interpretació Família Desvalls

13:00   Viladellops      Finca Viladellops – Tast de 3 vins

13:30   Viladellops      Sortida en direcció Vilafranca (15 m)

14:00   Vilafranca P.   Restaurant CAL TON – Dinar de Nadal


17:30   Vilafranca P    Final del dinar - 


Foto Maria Rosa Ferré

Cantallops (Alt Penedès)

Poble de l’Alt Penedès, al llarg de la carretera de Barcelona a Tarragona, a banda i banda de la riera de Sant Sebastià dels Gorgs, terme dels municipis de Subirats i d’Avinyonet del Penedès, als quals pertanyen els sectors oriental i occidental del nucli, respectivament. Està situat a 290m d’altitud i L'any 2005 tenia 285 habitants, amb 224 a la banda d'Avinyonet i 61 a la banda de Subirats.

El topònim Cantallops s’esmenta l’any 991 com a corresponent a una font al límit oriental del terme d’Olèrdola. En temps del rei Pere III el lloc de Cantallops és esmentat com a possessió de Sant Pau d’Ordal, parròquia que depenia de Sant Sebastià dels Gorgs. 


Restaurant “Cal Ton Vell” a Cantallops

Cuina de pagès a la brasa, que el Pere Surià el seu propietari cuida i mima personalment tots els detalls.


Es una botiga-Restaurant on s’hi pot comprar des de pa, magnífiques coques, olis, embotits, fruita, vins, caves, etc tot absolutament artesà.

El pa i les coques artesanes els hi porten de Perafita, del Lluçanès (Osona) i els embotits de Gurb (Osona) per anomenar-ne alguns. El vi i el cava es d’elaboració pròpia i també es pot comprar vi a doll.


Aquí hi esmorzarem:

Un trosset de:
-Xai a la brasa
-Botifarra negre a la brasa
-Botifarra de pagès a la brasa
-Acompanyat d’escalivada
-De postres coca amb moscatell
-Vins, aigües, cafès o infusions


Botiga amb especialitat de coques de Perafita.

POSSIBILITAT D’ENCOMANAR COQUES DE PERAFITA

Si voleu encomanar alguna de les coques que us detallem hauriu de dir en el moment d'apuntar-vos i així ja us les tindran embolicades a nom de cadascú.

Tipus          Especialitat
------------------------------------------------------------------------------------
Mantega :   Mantega sola – Sencera (80 cm) – Mitat (40 cm)

                     o Taronja, o de Xocolata o Crema o Cabell d’àngel

Pasta de full  :  Llardons – Crema – Cabell d’àngel

De forner  :  De pa – Sencera (80 cm) – Mitat (40 cm)

                    o de Sucre o d'Anís

De vidre          -----  
------------------------------------------------------------------------------------ 
Altres productes que es poden adquirir a Cal Ton Vell.


PA DE PERAFITA – Massa 24 h – Hi han peces de ½ Kg i de 1 Kg.
OLI VERGE – Artesa de Segre
EMBOTITS – De Gurb (Vic)
FORMATGES – Varies classes
XOCOLATA – Simón
MELMELADES – Feta de la casa
VINS I CAVES – D.O. catalanes d’elaboració pròpia
----------------------------------------------------------------------------------------

L'enigmàtic poble de Viladellops

Viladellops és un dels quatre pobles que conformen el municipi d'Olèrdola, situat a a la comarca de l'Alt Penedès. Aquest és un indret objecte d'investigacions paranormals a causa de les restes humanes que es van trobar enterrats pels voltants del conjunt de cases. Com a prova d'aquesta troballa, a les ruïnes situades a l'entrada del poble hi trobem un esquelet. Segons un article de Mundo Parapsicològic, l'indret actualment no pot qualificar-se com a maleït, però sí enigmàtic. Aquesta afirmació es basa en les sensacions que desperta un indret amb un nom tan peculiar i que va ser envoltat de cadàvers.

Viladellops constitueix un petit agregat de cases rurals presidit per un important casal, la Casa Gran, centre d'una explotació vitivinícola des de 1877, de la família Desvalls. Tot el conjunt està molt ben conservat i les cases, de diferent època, mantenen la fesomia antiga, amb els seus portals adovellats i finestres emmarcades amb carreus de pedra.

Foto Maria Rosa Ferré

L'origen del poble és medieval i és esmentat l'any 930, i compta amb una torre de defensa vinculada al castell d'Olèrdola i una església d'origen romànic, reconstruïda al segle XVII. A l'edat mitjana i fins a l'extinció de l'Antic Règim va pertànyer a l'orde de l'Hospital.

Actualment el poble el componen divuit masies que donen al poble el mateix ambient que fa cent anys.

La Finca Viladellops, situada al costat del castell d’Olèrdola (a 45 km de Barcelona i a 10 minuts de Sitges)

Foto Maria Rosa Ferré

FAREM UNA VISITA ENOTURÍSTICA A LA FINCA VILADELLOPS

Al cor del Penedès i durant generacions, la família Desvalls ha estat vinculada a la terra, i aquest és el seu compromís: seguir respectant i tenint cura del paisatge en un emplaçament que combina història, paisatge i cultura.


Descobrirem el seu celler que data del 1877 i ens emocionarem amb la seva història. Visitarem les seves vinyes i aprendrem com elaborem els seus vins
La família Desvalls, propietària de Viladellops, va mantenir la tradicional elaboració de granels fins al 1980 i no es fins al 1999 que es decideix donar un tomb apostant per la viticultura moderna. Dissenyant un projecte amb tipicitat 100% mediterrània, basant-se en les varietats autòctones de la zona: el Xarel·lo i la Garnatxa.

La visita inclou:
  • Passeig per les vinyes
  • Visita a l’Ermita S.XIII
  • Visita Torre Medieval S.X
  • Visita Centre Interpretació Família Desvalls
  • Visita al celler. La Cantina, sala de Tastos
  • Centre d’Interpretació de l’Arxiu de la Família Desvalls
  • Tast de vins:
    • Viladellops Xarel·lo jove
    • Finca Viladellops negre de criança
    • Finca Viladellops Xarel.lo de criança

Finca Viladellops i el Centre d’Interpretació de l’Arxiu de la Família Desvalls

La història

Finca Viladellops es troba al costat del castell d’Olèrdola, a la zona vinícola del Penedès, a 45 km. de Barcelona. Els orígens d’Olèrdola es remunten als ibers; i la seva importància històrica i estratègica s’ha perpetuat al llarg del temps, sent en l’època medieval una ciutat fronterera amb el món musulmà.
Al vessant de la muntanya que envolta el celler, es poden observar els bancals amb oliveres, ametllers i vinyes, cultius que han constituït des de temps immemorials la base agrícola de la propietat



El celler
Les primeres referències escrites d’elaboració de vins per la seva comercialització a Finca Viladellops es remunten a finals del S. XIX, més concretament a l’any 1877, i es perpetuen de manera ininterrompuda fins el 1980.
L’activitat es reinicia a partir de 1999, coincidint amb la incorporació de la generació actual de la família Desvalls amb un nou projecte d’elaboració de vins de qualitat 100% mediterranis. Vins que busquen transmetre la tipicitat a partir de l’aposta per les varietats autòctones de la zona com a base dels seus vins: Garnatxa per vins negres i Xarel·lo per blancs.



Centre d’interpretació

“Els Desvalls i Catalunya”

El centre mostra la trajectòria de la família i la història de Catalunya a partir de la documentació textual, gràfica i fotogràfica de l’Arxiu Desvalls. Un projecte cultural pioner, col·laborador entre el sector públic i privat, que posa en valor el patrimoni documental en el seu context territorial, en aquest cas la comarca de l’Alt Penedès.

El fons documental de l’Arxiu de la Família Desvalls abasta des de l’any 981 fins al 1983. Està format per 4.529 pergamins, 289 capses d’arxiu amb manuscrits i documentació en paper, 554 imatges (172 plaques de vidre, 377 positius b/n i 5 positius color) i 203 plànols i dibuixos en tela, pergamí, paper i paper vegetal.


Foto Maria Rosa Ferré

Ermita de Sant Joan

Capella d’una nau rectangular restaurada el 1950 per la propietat. D’estil romànic data del S. XIII. A la façana de ponent, porta de punt rodó i ull de bou de doble esqueixada. Té un campanar de cadireta. A la façana hi ha afegida la sagristia, obra barroca. L’ara primitiva d’altar, amb forats per les relíquies, l’han posada a fora amb un peu de pedra i hi celebren missa quan no s’hi cap a l’interior.
L’any 1951, la campana va ser batejada amb el nom de Margarida per l’avi de Marcelo Desvalls, actual propietari, en honor a la seva dona.


Foto Maria Rosa Ferré

Torre S.XI – (Bé Interès Cultural)

Edifici situat a l’interior de la Finca Viladellops, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Està situada dintre del recinte d’una gran masia, adossada a una petita construcció. La torre té planta circular i és construïda amb carreus irregulars disposats en fileres horitzontals. El lloc s’esmenta per primer cop l’any 976, en una donació de terres situades dins el terme del Castell d’Olèrdola.

L’alçada fins el primer pis, des de l’exterior, devia ser d’uns 7 metres. L’aparell constructiu és format per pedres irregulars, a l’interior s’hi observa un “opus spicatum”. L’edifici adossat a l’oest de la torre és considerat una presó o, per alguns, la capella de Sant Joan vell. Fa 4,5 metres de llarg i una alçada de 180 cm.


Foto Maria Rosa Ferré

Les vinyes

La propietat de Finca Viladellops consta de 500 hectàrees, al mig del Massís del Garraf, formades per bosc mediterrani, cereal i 60 hectàrees de vinya inscrites a la DO Penedès. A la finca es pot observar un important nombre de vestigis de l’agricultura tradicional de la zona, com les barraques de pedra seca (amb un total de 25 construccions), marges de pedra i pous d’aigua foradats a la roca; coses que demostren la important tradició agrícola de la finca des de temps immemorials.


Foto Maria Rosa Ferré

La Carretera del Vi

Dotze cellers del Penedès s’uneixen per recuperar La Carretera del Vi

Inspirada en les Wine Roads internacionals, és la primera proposta enoturística de tot l’estat en oferir un recorregut lineal des de les vinyes fins al mar, que té a més un alt valor històric i cultural.

En aquesta experiència enoturística, que ja té cinc anys de vida i està plenament consolidada, hi participen un total de tretze Cellers que es localitzen a set municipis que van des de les vinyes del Penedès al mar del Garraf.

Aquest recorregut és l’antiga via comercial entre el bell mig del Penedès i la costa del Mediterrani, per fer arribar els vins arreu del món.


Amb més de 115.000 visitants l’any 2016, i una important presència a les xarxes socials (1920 seguidors a twitter, 1300 a Instagram, 230 a Facebook) a més de 10.000 descàrregues de l’App gratuïta (Android i iOS), principalment en tercers països, derivat de la promoció de la ruta feta per els diferents cellers i institucions en fires internacionals de turisme i sectorials, fan de La Carretera del Vi una wine road de referència a Catalunya i a tot l’estat.


El passaport de La Carretera del Vi
El passaport es un element promocional més, que té l’atractiu de gaudir d’una sèrie d’avantatges per al visitant que disposa del passaport i per a un acompanyant, al llarg dels cellers de la wine road.



La idea és que el visitant pugui anar segellant les seves visites i a canvi aconsegueixi una sèrie d’avantatges i premis com ara “upgrades” a la visita contractada o caixes amb ampolles de cadascun dels cellers que vagi visitant.




Com a premi a la visita a diferents cellers de La Carretera del Vi, el propietari del Passaport obtindrà gratuïtament caixes de La Carretera del Vi, amb ampolles dels cellers visitats, tant a la visita 6 com a la 12

Des del Quart Dijous us facilitarem un passaport individual per a cadascú de vosaltres que podreu segellar a la Finca Viladellops.

Intentarem que tambè tingueu segellat el passaport tots aquells/es que tambè vareu visitar "La Torre del Veguer"


Restaurant Cal Ton

Ja fa 37 anys que van obrir Cal Ton durant la Festa Major de Vilafranca de 1982. Des d’aleshores no han perdut  mai l’entusiasme per fer la seva feina ben feta, una cuina actual arrelada a la comarca i les tradicions penedesenques.


En tot aquest temps que ha passat no han oblidat mai el que els hi van ensenyar les seves mares, àvies, clients i amics que entre tots han fet possible l’existència de Cal Ton.



L’Entorn de Cal Ton és ric i variat: vinyes, mar i muntanya. Tot plegat els hi posa a l’abast els millors productes per poder elaborar la seva cuina que ofereixen amb la mateixa passió que el primer dia.



MENU DINAR DE NADAL

Entrants

Crema de bolets

Porro confitat amb mozarella

Brava de Cal Ton

Gambetes al ajillo

½ mini canelons amb salsa de moixernons

Segons a escollir:

Corball amb parmentier i verdures d’hivern
O
Cuixa d’ànec cuita a baixa temperatura amb puré de moniato

Postres a escollir:

Clafotis de pera  amb escuma de llet merengada
O
Crema de xocolata amb gelat de cafè i nata

aigües, pa, vi, cafès i copa de cava i xupito



Si voleu coca, heu d'encomanar-la al moment d'apuntar-vos
.
Heu de triar segon i postres del dinar
.
Les places seran limitades a 40 persones per tema d'aforament 
.
Hi haurà sorteigs i regals per a tothom
.
Us podeu apuntar pels canals habituals
.
Tot el trajecte del matí el farem amb bus.

US ESPEREM !!


                                                        Foto de Cantallops de la capçal.lera del blog Maria Rosa Ferré

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...