dijous, 30 de gener de 2020

78ena. SORTIDA A SITGES, Dijous 20 febrer 2020


© Foto Maria Rosa Ferré
Company@s,

Per aquest mes de febrer hem preparat una sortida propera però molt complerta i esperem que us agradi.

Tal  com ja vàrem avançar, aquest cop serà el tercer dijous de febrer.

El 20-2-20 Anirem a Sitges, on hi veurem 2 Museus, 1 Palau, 1 Centre Cultural, 2 exposicions, farem un bon dinar davant del mar en un lloc privilegiat, visitarem un Centre d’Interpretació i tastarem la malvasia. Una bona proposta oi?

© Foto Maria Rosa Ferré
PROGRAMA

El Quart Dijous – Sortida a SITGES    20-02-2020
-----------------------------------------------------------------------------Visites previstes –

Museus de Sitges – Palau Maricel - Palau Miramar- Dinar El Vivero - Centre Interpretació de la Malvasia
-----------------------------------------------------------------------------
HORARIS PREVISTOS
Hora         Localitat         Activitat
----------------------------------------------------------------------------
08:00  Vilafranca P. Esmorzar lliure – A Cal Rius de la Girada – Pels que ho vulguin

09:00  Vilafranca  Sortida en bus direcció Sitges (30 m)

09:30 Sitges Arribada – Passeig fins als Museus de Sitges

10:00 Sitges MUSEUS DE SITGES – Visita guiada (3 h)
Museu Cau Ferrat – Museu Maricel – Palau Maricel

13:00 Sitges Final visites

13:10 Sitges Centre Cultural Miramar (Visites lliures)

1.- La mostra 'Espècies protegides' de Miquel Aparici

2.- Exposició fotogràfica  “El dia que van dir prou” de Jordi Borràs.

Passeig per la Platja de Sant Sebastià        

13’30 Dinar – Restaurant El Vivero

16:15 Sitges Final del dinar – i recollida del Bus

16:30 Sitges CENTRE INTERPRETACIÓ DE LA MALVASIA DE SITGES Visita guiada (1 h)

Amb degustació de malvasia.

17:30 Sitges Final visita – Sortida en direcció Vilafranca

18:00 Vilafranca P.    Arribada
-----------------------------------------------------------------------------
© Foto Maria Rosa Ferré
Sitges

Sitges està situat a la comarca del Garraf, província de Barcelona i disposa d'un "micro-clima" càlid, gràcies a la seva posició geogràfica  a la costa Mediterrània. El rodeja el Massís del Garraf, que el protegeix i fa que es pugui gaudir d'activitats a l'aire lliure pràcticament tots els dies de l'any.

A més, en qualsevol data de l'any tenen lloc innumerables esdeveniments, des de el Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, als Carnavals, Festes Populars locals, Verema, concerts... o simplement sortir a passejar pel seu passeig marítim, pel Parc Natural del Garraf o per les serves famoses nits sitgetanes en el seu conegut  "Carrer Primer de Maig" (Carrer del Pecat).

Sitges disposa de 4 Km. de platja, a més d'un preciós passeig marítim amb els palauets indians a un costat i el mar a l'altre, que fa que sempre sigui una bona excusa per una escapada  a Sitges.

© Foto Maria Rosa Ferré
Museu Cau Ferrat

El Museu del Cau Ferrat va ser fundat el 1893 per l'artista Santiago Rusiñol (1861-1931) com a casa-taller i convertit en museu públic el 1933, conservant l’esperit artístic que li atorgà el seu fundador.
Conté les col·leccions d'art antic aplegades per l'artista (pintura, forja, ceràmica, vidre, arqueologia, escultura i mobiliari) així com d'art modern (pintura, dibuix, escultura) amb obres de Rusiñol, Casas, Picasso, R. Pichot, Mas i Fondevila, Zuloaga, Regoyos i Degouwe de Nucques, Enric Clarasó, Manolo Hugué i Pau Gargallo, entre d’altres.

Les activitats organitzades per Rusiñol amb la participació d’artistes, músics i escriptors van convertir el Cau Ferrat en el Temple del Modernisme.

© Foto Museu Cau Ferrat
Pintura, dibuix, escultura, forja, ceràmica, vidre i una bona part de la  pròpia obra plàstica de Rusiñol configuren un conjunt artístic únic que, juntament amb l’edifici que els hostatja exemplifica la veneració modernista vers totes les facetes de la creativitat artística.
La reforma de l’edifici duta a terme entre 2010 i 2014 ha permès la rehabilitació de la seva estructura i la restauració i recuperació dels elements patrimonials originals.

© Foto Museu Maricel
Museu Maricel

El Museu de Maricel mostra un itinerari artístic complet des del segle X al realisme i figuració de la primera meitat del segle XX a través de les col·leccions d'art del Dr. Jesús Pérez-Rosales i de la Vila de Sitges, amb obres de gran qualitat. La presentació museogràfica integra els diversos llenguatges, tècniques i suports artístics amb la finalitat d’assolir la màxima coherència en la seqüència cronològica de l’evolució de les arts.


© Foto Museu Maricel

La visita al Museu de Maricel s’inicia a la planta segona de l’edifici  amb les escultures i retaules pertanyents als períodes Romànic i Gòtic (obres de Pere Serra, Mestre d’All, Mestre de Maluenda, Mestre d’Armisèn, Mestre de Belmonte, Mestre de Son, Joan d’Angers, el Mestre de Viella, la Marededéu de Sant Miquel del Fai, el Mestre de Los Balbases, Joan D’Angers, Tomàs Giner i Pedro Berruguete, entre altres), complementades amb mobiliari i obres de ceràmica.

La planta baixa del Museu de Maricel abasta quatre àmbits clarament diferenciats. A l’antiga capella gòtica de l’Hospital de Sant Joan i l’estança contigua hi figura una mostra que prefigura el contingut de la col·lecció del museu, com un parell de capitells del S. X, la Maiestas Domini (s. XIII) i els retaules de Sant Salvador d’Alzina de Ribelles (Jaume Cabrera, c. 1400) i de la Mare de Déu (s. XIV) i obres de Pedro Orrente, Antoni Almirall, Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Pere Jou.


© Foto Museu Maricel
El llarg espai que va del mirador a la Sala Sert està dedicat als realismes i la figuració dels anys d’entreguerres i la postguerra, amb escultures de Jou, Rebull, Casanovas i pintures dels germans Villà, Mercader, Ferrer Pino, Artur Carbonell, Sisquella i Pere Pruna. S’hi ha instal·lat també la gran escultura del Greco, obra original Josep Reynés (1898), que va ser substituïda per una còpia l’any 1970 a causa del seu deteriorament, ara definitivament museïtzada.

La Sala Sert clou la visita al Museu de Maricel, amb les grans pintures murals, al·legoria de la Gran Guerra i pintades entre 1915 i 1916 amb l’esperança en el triomf dels aliats.


© Foto Maria Rosa Ferré

Palau Maricel

El Palau de Maricel és un dels edificis més emblemàtics de Sitges. Integrat en el conjunt artístic i monumental de Maricel, també és conegut com Maricel de Terra, per diferenciar-lo del Museu, denominat també com Maricel de Mar.


© Foto Maria Rosa Ferré

El Saló d’Or, el Saló Blau, la Sala Capella, la Sala Vaixells, les terrasses o el claustre –des d’on hi ha una esplèndida panoràmica del Mediterrani– són els principals espais que estructuren el Palau. D’estil marcadament noucentista.


                                                                  © Foto Palau Maricel
El Palau té actualment una triple funció: d’una banda, és seu d’esdeveniments institucionals i culturals de notable relleu en la vida cívica i cultural de Sitges, com concerts, conferències o presentacions. Per una altra part, alguns dels seus espais acullen esdeveniments d’organitzacions i empreses, que en lloguen el seu ús, així com casaments civils. I, per últim, les sales, la terrassa i el claustre són accessibles a les visites guiades que Museus de Sitges organitza cada diumenge.
© Foto Centre Cultural Miramar
Centre Cultural Miramar

Centre que acull activitats culturals com exposicions i conferències. L'edifici és d'estil neoclàssic (1852) i està situat entre la platja de Sant Sebastià, al nucli històric.

L'Edifici Miramar de Sitges es tracta d'una construcció de mitjan segle XIX, en estil neoclàssic. També és coneguda amb el nom de Can Vidal-Quadras, pel cognom dels propietaris d'aquell llavors: la família Vidal-Quadras, fundadors de l'banc homònim en 1870 i empresaris amb negocis a Cuba.

En la seva construcció es van emprar materials de gran qualitat, com pedra de les pedreres de Montjuïc, portada per mar fins a la seva ubicació actual. A més de les seves línies sòbries, simètriques i classicistes, pròpies del seu estil arquitectònic, el seu interès arqueològic radica que va ser construït directament sobre l'antiga muralla de Sitges. Per realitzar els fonaments va caldre barrinar la roca amb pólvora.

En els anys 50 va patir una important reforma per a la seva reconversió en espai hoteler, encara que una rehabilitació recent feta per la Diputació de Barcelona ha permès readaptar el seu ús i tornar-cert esplendor perduda.

Exposicions a veure (lliures)

Planta baixa

© Foto Programa Exposició

1.- La mostra 'Espècies protegides' de Miquel Aparici
Fins a l'1 de març es poden visitar els animals creats amb material reciclat per l'escultor Miquel Aparici. L'exposició, instal·lada a la primera planta de Centre Cultural Miramar, també permet veure els primers dibuixos de l'artista barceloní creats amb cafè i sucre.

Primer pis


© Foto Programa Exposició

2.- imatges icòniques de Jordi Borràs sobre el Procés al Centre Cultural Miramar

El fotoperiodista Jordi Borràs exposa al Centre Cultural Miramar de Sitges l’exposició fotogràfica “El dia que vam dir prou” sobre la reacció ciutadana a la sentència del Procés.

La mostra que es podrà visitar fins el dia 1 de març de 2020, és inèdita i exhibeix per primera vegada una seixantena d’imatges icòniques, realitzades per Borràs els mesos d’octubre i novembre de l’any passat, i que testimonien els fets més representatius de la tardor del 2019. La majoria de fotografies que es poden veure són de les mobilitzacions que van tenir lloc arreu de Catalunya i especialment a Barcelona. 


© Foto Jordi Borràs
Jordi Borràs

Va néixer a Barcelona l’any 1981, és il·lustrador de formació i fotoperiodista autodidacta per vocació. Des de fa uns anys és membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

En l’àmbit del fotoperiodisme s'especialitza en qüestions socials.
Actualment treballa com a reporter gràfic freelance col·laborant en diferents mitjans catalans com El Món, Crític, La Mira —on desenvolupa les funcions de cap de fotografia— o la revista basca Argia, entre d’altres.

Al llarg dels anys ha col·laborat en mitjans de comunicació com La Directa, Nació Digital, la revista El Temps, el diari Ara, Berria, RAC1 o l’Agència Catalana de Notícies.

A nivell internacional també he publicat a Associated Press, Vice News, Jungle World, The Guardian o a les revistes especialitzades en extrema dreta com la britànica Hope Not Hate o la capçalera sueca Expo, on hi ha fet articles i fotoreportatges sobre aquesta temàtica.

Des de 2013 col·labora al Matí de Catalunya Ràdio i des de 2017 amb TV3.

L’any 2018 va publicar amb Ara Llibres, Dies que duraran anys, el segon llibre de no ficció en català més venut d’aquell any, una llibre traduït al castellà i a l’anglès i que va ser premiat pel Gremi d’Arts Gràfiques de Catalunya que reconeix el millor llibre imprès de l’any.


© Foto Restaurant El Vivero
Restaurant El Vivero



Situat en un petit penya-segat sobre el mar i confrontant amb 2 petites cales junt a la genuïna platja Sant Sebastià de Sitges, El Vivero ens convida a viure diferents experiències per gaudir de la Mediterrània al màxim, tant de dia com de nit, en un entorn inigualable.


© Foto Restaurant El Vivero
Un espai únic per gaudir de Sitges i de la Mediterrània.

Degustarem la millor cuina mediterrània sobre les onades, al menjador interior climatitzat amb amplis finestrals i amb vistes a la mar, a la Platja de Sant Sebastià i a l’Església de Sant Bartomeu i Santa Tecla de “La Punta de Sitges” en un lloc privilegiat que ens han reservat especialment per a nosaltres.



Pica-Pica (Entrants)

  • -         "Tastet" de Sopa "Bullabesa"

  • -         Amanida de fulles tendres d'enciams Mezclum amb formatge brie arrebossat i vinagreta de fruits de bosc

  • -         "Xips" de làmines de carxofa fregides a l'andalusa acompanyades de romesco fet a casa

  • -         Les nostres croquetes de carn d'olla

  • -         Patates Braves a la nostra manera

  • -         Cigrons "Fuentesaúco" amb cloïsses a l'estil dels pescadors

  • -         Musclos de roca al vi blanc

  • -         Pa de vidre amb tomàquet i oli d'oliva Verge



    Segons a triar

  • -       Suprema de salmó a la graella acompanyat de verduretes saltejades en wok i soja

o
  • -       Milfulles de melós de Vedella rostit acompanyat de parmentier de patata i trufa

o
  • -         Fideuà de sípia, musclo i gambeta acompanyat d’all i oli negat apart.


Postres
  • -         Barret de crema catalana cremada a la nostra manera


Celler

-        Aigües Minerals
-       Vi blanc Clam. Bod. Codorniu D.O Penedès
-       Vi Negre La Sala Bod. Domènech Vidal (Vallformosa) D.O Penedès
-       Cafè expresso i Infusions Naturals

  • -       Xarrup de licors gelats




© Foto Visitsitges.com

Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

Farem una visita guiada pel complex de l'Hospital (només exterior), la vinya urbana, pel CIM i una degustació de Malvasia Dolça. 

El Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) iniciar el seu camí fa poc temps. El nou i esperat espai dedicat a aquesta varietat de vi dolç –amb un fort vincle emocional i patrimonial amb Sitges– va obrir les seves portes amb la voluntat d’esdevenir un punt de trobada per als amants del vi i de la cultura autòctona amb projecció de futur.
© Il.lusttració del CIM
El CIM està impulsat per la Fundació de l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges i ubicat en l’antic Corral de la Vila i a l’antic celler de l’Hospital, en un edifici d’ús públic del segle XVIII. D’aquesta manera, el centre s’incorpora al mapa museístic de Sitges, oferint un recorregut pel passat vitivinícola de la vila i posant en valor el patrimoni col·lectiu que ha esdevingut la Malvasia de Sitges al llarg dels anys.
© Foto Visitsitges.com
La Malvasia de Sitges ha estat sempre més que un vi dolç. El seu vincle amb Sitges forma part de l’ADN de la vila i se situa en la vitrina dels emblemes més significatius del poble.

Patrimonialment, el Corral de la Vila també és un element a posar en valor, ja que és l’única mostra d’arquitectura tradicional popular d’època moderna i representa l’activitat econòmica i ramadera de Sitges, la qual va tenir una activitat ja residual en mans privades fins fa poc més de 50 anys.
© Foto Maria Rosa Ferré
Història i patrimoni

La Malvasia de Sitges va ser el vi dolç per excel·lència de les corts europees durant els segles XVII i XVIII. Va ubicar Sitges al mapa molt abans que ho fes el Carnaval, el turisme, les festes modernistes o el cinema. Sitges era un dels ports que exportaven més vi de tota la costa catalana, tant a altres ports del Mediterrani i el Bàltic, com a les colònies d’ultramar. 

Mentre en altres zones del Penedès, el cultiu majoritari era el cereal, a Sitges la vinya era el símbol de prosperitat i creixement econòmic. És per aquest motiu que la Malvasia de Sitges representa aquest passat viticultor tan genuí per a la població.


© Foto Hospital de Sitges
Actualment, l’Hospital de Sant Joan Baptista conserva en propietat les 1,7 hectàrees de vinya de Malvasia d’Aiguadolç, i les 0,3 hectàrees que queden encara dins el recinte, conformant l’última vinya dins el nucli urbà de Sitges i amb la que continua elaborant la Malvasia de Sitges que es comercialitza al mercat.

Observacions

- Us podeu apuntar fins el diumenge 16 de febrer pels canals habituals.
- Heu de triar el segon plat.
- Preus al grup de whatss o per mail.


© Il.lusttració del CIM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...